Välkommen till nybakat! Dessa recept är alla hemmabakade och inte allt för svåra att göra. Så det är bara att sätta igång.....

Antal portioner 14

Det behöver du

 

100gr Smör

3 ägg

1dl starkt kaffe

3 dl strösocker

4 medelstora bananer(mogna)

50gr valnötter

100gr mörk choklad

4dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

 

Glasyr:

2 msk starkt kaffe

3 dl florsocker

Garnering:

Silverkulor eller kokosflingor.

Banankak med kaffe

Hur man
  1. 1.      Sätt ugnen på 175 gr. Smörj och bröa en 2 liters form.

    2.    Smält smöret och gör starkt kaffe.

    3.    Vispa ägg och socker pösigt.

    4.    Skala och mosa bananerna och blanda ner dem i äggsmeten.

    5.    Hacka nötter och chokladen. Blanda hacket med mjöl och bakpulver och vänd ner i banansmeten.

    6.    Rör ner smöret blandat med kaffet.

    7.    Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen ca 50 min.

    8.    Blanda kaffet i och florsocker till glasyren och bred den över den kalla kakan. Strö över silverkulor och servera.

Antal portioner 40 st

Det behöver du

100gr smör

3 dl mjölk

50 gr jäst

1 dl socker

½ tsk salt

1 ägg

½ tsk hjortronsalt

10 dl mjöl

Fyllning:

100 gr smör

2 ½ dl cocus

4 tsk vaniljsocker

1 dl socker

Sockerbullar med cocosfyllning

Hur man

Rör ihop som en vanlig jäsdeg, låt jäsa ca 30 min.

Rör under tiden ihop fyllningen.

Kavla ut degen till en stor fyrkant. Skär ut degen till ca 40 rutor.

Lägg en klick fyllning på varje degbit och nyp ihop till en bulle.

Lägg sedan dem på en plåt med skarven neråt.

Låt jäsa ca 30 min.

Grädda i 250 gr ca 8 min.

Pensla bullarna när det svalnat med smält smör och rulla i strösocker.

 

Nu är det bara att njuta av de nybakade bullarna.

 

Antal portioner ca 24 bitar

Det behöver du

 200 gr margarin eller smör

½ dl socker

  5 dl vetemjöl

 

Fyllning 1:

  1 dl röd sylt eller gele

 

Fyllning 2:

5 äggvitor

2 ½ dl socker

5 dl kokosflingor

Kokosrutor

Hur man

Blanda ihop mördegen, gör en 30x30 form av bakplåtspapper, kavla ut mördegen och in i ugnen i ca 15 min. i 175 grader.

Rör samman kokossmeten och sjud på låg värme tills den blir tjck och låt sen svalna.

Bred sylt eller gele över den varma mördegen och klicka ut kokossmeten övanpå.

Sätt in i ugnen igen i 200 grader tills kokosen fått sjusbrun färg.

Skär i fyrkanter medans den e varm och låt den svalna!

 

 

 

 

Källa:. Allers nr 20 1979

Antal portioner 20-25st

Det behöver du

2 hg smör

1dl socker

1msk vaniljsocker

1tsk bakpulver

4 ½ dl vetemjöl

ca ½ dl hallonsylt

Hallongrottor

Hur man

Blanda ihop alla ingredienser på bakbordet utom hallonsylten.

Rulla ut till en lagom tjock rulle. Dela den i ca 20-25 bitar. Lägg dem i små muffinsformar.

Tryck ut en fördjupning i mitten och lägg på en klick sylt.

Grädda i 175 gr ca 15 min

Antal portioner 2 stora bröd

Det behöver du

1 pkt jäst

1 dl smält honung

1 ½ dl rapsolja

1 ask keso 250gr

11 dl dinkelmjöl

8 dl vetemjöl

1 dl surdeg

6 ½ dl kallt vatten

1 msk flingsalt

Surdegsbröd med honung

Hur man

Lägg två lergrytor i blöt, en stor och en lite mindre. Annars får det inte plats i ugnen, kolla först.

Klipp ut ett bakplåtspapper så att det passa i botten på lergrytan.

 

Blanda den smälta honungen med jäst, vatten, olja, surdeg och det mesta av mjölet. OBS degen ska vara ganska lös-

Kör i maskin på medelhastighet 15 min, tillsätt saltet och kör ytterliggare 5 min.

Låt jäsa ca 40 min.

 

Ta upp lergrytan, lägg i bakplåtspappret och pensla grytan med flytande smör.

Häll i degen jämt fördelat utan att trycka hop degen för mycket.

Lägg locket på grytan och ställ in i kall ugn.

Sätt ugnen på 225 gr och grädda ca 1 timme. Ta av locket och grädda ytterliggare några minuter så brödet får fin färg.

 

Låt svalna på galler utan bakduk.

Detta bröd går utmärkt att äta ” så fort det går att skära upp”.

Antal portioner ca 30st

Det behöver du

Dessa semlor blir porösa tack vare äggvitan.

1dl flytande margarin

1pkt jäst

1 burk kesella1%

5dl lättmjölk

2 tsk kardemumma, nymald

1 ½ dl vit baksirap

½ tsk salt.

2 äggvitor, spara äggulorna till penslingen.

Ca 18dl liter vetemjöl special.

Mandelmassa

Mellangrädde.

Semlor

Hur man

Blanda som vanlig jäsdeg, låt jäsa ca 1 timme.

Baka ut bullarna på mjölat bakbord.

Lägg dem på plåt och låt jäsa tills ugnen är varm 225-250 gr.

Pensla bullarna med äggulan uppvispad med lite mjölk.

Grädda ca 10 min.

Låt svalna och fyll dem med mandelmassa och vispad grädde.

 

Antal portioner 2 stora limpor

Det behöver du

4dl havregryn med fibrer

1dl rågkross

8dl vatten
1liter rågsikt

1dl surdeg

Ca 8dl vetemjöl special

2 ½ dl iskallt vatten

1dl ljus sirap

¼ paket jäst

1 msk salt

Surdegsbröd med havregrynsgröt

Hur man

Koka ihop havregyn, rågkross och 8dl vatten tillen gröt och låt svalna.
Blanda i resten av ingredienserna utom saltet och kör i matberedaren ca 10 min.
Tillsätt saltet och kör 5 min till.
Täck bunken med plast.
Låt jäsa i ca 5 timmar

Baka ut till 2 tjocka limpor

Låt jäsa medan ugnen blir varm 275gr

Sätt in bröden i mitten av ugnen

Sänk genast värmen till 200 gr

Grädda brödet ca 1 timme.

 

Antal portioner ca 2

Det behöver du

Detta är ett recept som bakas utan ugn. Jag brukar använda munkjärnet inomhus! Utomhus går det utmärkt att göra smeten och steka små pannkakor på ett stormkök.

 

Det här behövs:

1 ägg

¾ dl socker

2 kkp vetemjöl

1 ½ tsk bakpulver

½ kkp mjölk

Smör till stekning

Skrabbelucker

Hur man

Vispa ihop ägg och socker

Blanda ihop bakpulver och vetemjöl och röres ner omväxlande med mjölken.

Grädda på svag värme på ett munkjärn. Det går lika bra att steka dem på ett vanligt stekjärn, det blir bara en annan form.

Pröva gärna:

Tryck i en äppelskiva eller en bit blockchoklad.

Servera med äpplemos eller annan sylt och vispad grädde.
Mums
 

Antal portioner 2 limpor

Det behöver du
9dl vetemjöl
9dl rågsikt
2 1/2 dl rågkross
2 1/2 dl mörk sirap
5 tsk bakpulver
5 tsk bikarbonat
1 lit. filmjölk

Vårt goda matbröd från Häckeberga Värdshus

Hur man

Sätt ugnen på 175 gr.
Smörj 2 avlånga formar och pudra med grovt rågmjöl.
Blanda ihop alla ingredienserna och häll i formarna.
Grädda ca 1 1/2 timme.
Enklare kan det inte bli

Antal portioner Många!

Det behöver du
Hej på er, här kommer inget recept!
Bara en påminnelse!!!!
Om du ska baka pepparkakor, mandelmusslor eller lussebullar så behövs det en hel del ingredienser.

Pepparkakor, mandelmusslor och lussebullar

Hur man

Hur du gör, titta in i fliken jul i stugan.

Lycka till!

Antal portioner 8 pers

Det behöver du

75 gr smält margarin eller smör

3 dl socker

2 ägg

21/2dl vetemjöl

Hackad mandel

 

 

”Tuppkaka” Tuppkaka lätt och snabb bakad kaka till kaffet

Hur man

Ugn: 200 °

 

Gör så här:

1.     Rör hastigt ihop ägg, socker och smöret. Tillsätt mjölet, rör om väl vispa inte!

2.     Häll smeten i en smord bröad form och strö över den hackade mandeln.

3.     Grädda i ca 25 minuter

 

Antal portioner 8 pers

Det behöver du

2 stora ägg

3dl socker

1tsk vaniljsocker

3msk cacao

½ tsk salt(knappt)

100gr smält avsvalnat smör

1 ½ dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

 

 

Kolatårta

Hur man
Ägg och socker röres ihop

Vaniljsocker cacao salt och smör tillsätts.

Blanda vetemjöl och bakpulver och blandas till en jämn smet.

Häll i en smord form.

Grädda i 175 gr ca 30 min.

Låt kakan gärna stå till nästa dag.

Servera med en klick grädde.

Antal portioner ca 20 bitar

Det behöver du
				en långpanna

4 ägg
6 dl strösocker
150 g rumsvarmt margarin
6 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl vetemjöl (180g)

Glasyr:
200 g kokosflingor
2 dl strösocker (170g)
1 dl sirap
1½ dl vispgrädde
75 g margarin
		

Malins kokoskaka

Hur man
						
								 Sätt på ugnen på 200 grader. 



Vispa först samman ägg och socker.



Vispa därefter ner margarin, siktad kakao, vaniljsocker och salt.
Rör slutligen ner mjölet. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna
men inte ända ut till kanterna. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Blanda samtliga ingredienserna till glasyren i en kastrull
sjud på svag värme i ca 5 minuter. Bred glasyren på kakan och grädda tills kakan
blir ljusbrun. Ta ut kakan och låt den svalna
innan den skärs i lagom stora bitar
.

Antal portioner 12 st

Det behöver du
5 dl vetemjöl special
2 1/2tsk bakpulver
1/2 tsk salt
3 ägg
ca 1 dl riven parmesan
1/2 dl rapsolja
2 dl youghurt.

Parmesan muffins

Hur man
ugnstemp 200gr
Blanda mjöl, bakpulver, salt och ost.
Vispa ihop ägg, olja och youghurt.
Rör ner mjölblandningen och klicka ut i formar.
Grädda i ca 12 min.
gott till soppa eller ost och marmelad.

Antal portioner 2 formar

Det behöver du

Det ska inte jäsa som vanligt surdegsbröd utan det ska stå länge i ugnen , så ta god tid på dig.

 

1 liter filmjölk eller yoghurt

1dl sirap

1dl surdeg

½ liter rågsikt

1 liter vetemjöl special

2dl dinkelmjöl

2 dl dinkelflingor

1 pkt aprikoser hackade

1 dl solrosfrö

1 dl krossade linfrö

3 tsk salt

4 tsk bikarbonat upplöst i lite kaffe

Surdegsbröd med filmjölk

Hur man

Smörj 2 1 ½ liters formar med flytande smör pudra med sesamfrö.

Blanda alla torra ingredienser i sen stor skål

Tillsätt dom hackade aprikoserna.

Rör i resten och häll upp det i formarna.

Ställ in i kall ugn.

Sätt ugnen på 100 gr.

Grädda i 45 min

Höj värmen till 125 gr

Grädda i 75 min.

Höj värmen till 175 gr

Grädda i 30 min.

Känn efter så att det är färdiggräddat, ta ur formarna och låt kallna på galler under bakduk.

Lycka till

Antal portioner ca 32

Det behöver du

150 gr flytande smör/rapsolja

4dl mjölk

50 gr jäst

2 ägg

1 dl socker

1 krm hjorthornsalt

Ca 13dl vetemjöl special

Fyllning

200 gr riven mandelmassa

200 gr finhackad mörk choklad

1 barnmatsburk aprikospuré, det går även utmärkt att ta aprikosmarmelad.

Pensling: uppvispat ägg

Garnering: Smält choklad och hackad mandel.

Chokladbullar

Hur man

Värm smör och mjölk.

Rör ut jästen i sockret och häll över mjölkblandningen.

Blanda i ägg och mjölet blandat med hjorthornsaltet.

Låt jäsa ca 40 min.

 

Kavla ut degen till en stor fyrkant.

Skär ut 32 fyrkanter.

Lägg en liten hög mandelmassa, choklad och aprikospuré på varje degplatta.

Nyp ihop och lägg med skarven ner på plåt och låt jäsa tills ugnen är varm 225gr.

Pensla med uppvispat ägg och grädda ca 8 min.

När bullarna svalnat på galler. Pensla över smält choklad och mandelhack.

Ät och njut.

Blir det bullar över så går det utmärkt att frysa.

Antal portioner 2 formar

Det behöver du

  Deg 1:

6dl vatten

6dl grahamsmjöl

½ dl surdeg

Gör så här:

Värm vattnet till 45 gr

Blanda vatten, mjöl och surdeg. Täck med plastfolie och låt stå ca 1 ½ timme.

 

Deg 2:

3dl vatten

7dl grahamsmjöl

41/2 dl dinkelmjöl

2 tsk havssalt

25 gr jäst

 

 

Lättbakat surdegsbröd

Hur man

Värm vattnet till 45 gr

Blanda fördegen och resten av ingredienserna Täck med bakduk och låt stå ca 1 ½ timme.

 

Fördela den kladdiga degen i två avlånga formar. Slå formarna i bordet några gånger så att degen packas.

Låt jäsa ca 1 timme under bakduk. Sätt ugnen på 225 gr.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 10 min. sänk värmen till 200 gr och grädda brödet ca 50 min. Låt brödet vara kvar i formen en stund och stjälp sedan upp dem på galler att svalna.

Brödet blir godast om det får vila ett dygn. Vem kan vänta? Det är gott nybakat också

Antal portioner 12 st

Det behöver du

25 gr jäst

5 dl vatten

½ dl ljus sirap

2 ½ tsk salt

13-14 dl vetemjöl special

Vatten+2 msk socker till kokning.

Ev vallmofrön, sesamfrön tillgarnering eller

1 dl smulad rostad lök som smaksättning i degen.

Bagels

Hur man

Finfördela jästen i en bunke eller köksmaskin.

Ljumma vattnet till 37 gr. Häll det över jästen, tillsätt sirap, salt och det mesta av mjölet.

Arbeta degen mycket väl. Degen ska inte kladda utan vara ganska fast och spänstig.

Låt degen jäsa väl ca 60 minuter.

Den kan också kalljäsa i kylskåp 10-12 timmar.

Arbeta ihop degen igen.

Dela den i 12 bitar och forma till ringar med hjälp av lite vatten.

Lägg dem på mjölade bakplåtspapper.

Låt jäsa ca 20 min och sätt samtidigt på ugnen på 225 gr.

Koka upp vattnet med 2 msk socker i en vid låg kastrull.

Ta upp ringarna försiktigt och lägg dem i det kokande vattnet några stycken åt gången.

De flyter när de är tillräckligt jästa. Tryck ner dem så att hela ringen blir blöt. Låt koka under lock 3-4 minuter.

Lägg tillbaks dem på plåtarna. Strö över ev. sesamfrö eller vallmofrön.

Grädda i mitten av ugnen ca 20 min tills de fått fin färg,

Fyllning till bagels:

 

Ägg fyllning

Det här behövs till 2 bagels

4 stora ägg

1 dl lättmajonnäs

1 tsk curry

2 krm salt

Hårdkoka äggen och tärna dem

Blanda med övriga ingredienser.

Bred tunt med philadelphiaost på halvorna och täck med salladsblad.

Lägg på skivad tomat, ägg fyllning, finhackad rödlök och ovandelen.

 

Annan fyllning:

Skivad rökt lax

Rostbiff

Tonfiskröra

Antal portioner ca 50 st

Det behöver du

50 gr mörk choklad

100 gr sötmandel

50 gr rumsvarmt smör

2 dl socker

2 ägg

2 msk starkt kaffe

5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

Ugn: 200 ° torkning 100 gr

Cappuccinoskorpor

Hur man

Hacka choklad och mandel.

Rör ihop smör, ägg, kaffe, socker, salt.

Blanda i choklad och mandelhacket.

Blanda samman bakpulver och vetemjölet.

Rör ner det i smeten.

Rulla 4 lika stora rullar, lägg på en plåt och platt till dem.

 

Grädda i ca 20 min.

Låt svalna något på plåten.

Skär länderna i skorpsnittar och torka i ugnen ca 30-40min, eller till dom känns torra.

 

Källa: Eva A.

Antal portioner ca40-50 st

Det behöver du

1dl surdeg

¼ pkt jäst

½ liter mellanmjölk

2 ägg

1 ½ dl flytande smör/rapsolja

1 ½ dl rårörsocker

1 tsk vinsten(ekologiskt bakpulver köpt i Danmark)

2 tsk malen kardemumma

Ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:

Flytande smör/rapsolja

Farinsocker/myntasocker/rårörsocker

Kanel

Kanelbullar

Hur man

 

Blanda ihop alla ingredienserna var noga så att det inte blir för mycket mjöl.

Arbeta degen ca 15 min i maskin strö över 1 tsk salt i slutet av tiden.

Låt jäsa till dubbel storlek ca 40-60 min


 

Dela degen i två bitar.

Kavla ut degen

Börja med att bre ut smöret/rapsoljan OBS! ta ej för mycket det bara rinner ut.

Strö på socker ock kanel.

Rulla ihop degen och skär den i lagom stora bitar, lägg i formar.

Låt jäsa tills ugnen blivit varm 250gr.

Pensla med ägg och strö över rårörsocker.

Grädda ca 7-8 min

 



Antal portioner 3 sorters

Det behöver du

Råsurdeg

Dag 1: Vispa ihop 2 dl kallt vatten med 2 ½ dl grovt rågmjöl till en slät smet.

           Använd en stor skål täck med plastfolie.

           Låt stå i rumstemperatur i två dygn.

Dag 3: Vispa i 1 dl vatten och 1 dl grovt rågmjöl. Plasta in och låt stå 1 dygn.

Dag 4: Tillsätt 1 dl vatten och 1 dl grovt rågmjöl. Plasta in och låt stå 1 dygn.

 

Nu är det dags att börja baka! Tre sorters bröd har jag testat efter alla konstens regler. Det tar lite tid men resultatet blir helt ok, saftigt, hållbart och dessutom gott. Allt går inte åt så när man tagit det som behövs är det bara att blanda i vatten och rågmjöl så att konsistensen påminner om våffelsmet.

Förvara burken i kylen och ta fram när bakandan faller på. Man får ha gott om tid eller bra planering för jästiden tar tid annars är jobbet inte så farligt(beror ju vad man står ut med förståss)

 

 

Mörka bröd med aprikoser(fikon) och hasselnötter(solrosfrö vid nötallergi).

3 små bröd

DAG 1: 1-1 ½ dl surdeg

            10gr jäst

            5 dl vatten

            2 tsk salt

            1 msk honung

            1 ½ msk rapsolja

            4 dl vetemjöl

            5 dl grovt rågmjöl

Gör så här: Rör ut jästen surdegen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser i degen.

Täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

DAG 2: ½ liters aluminumformar

             1 dl hasselnötter eller solrosfrö

             10 aprikoser eller fikon

             1 flaska lättöl(rumstemp.)

             4 ½ dl rågkross.

Nästa dag: Värm ugnen till 175gr

                  Smörj formarna.

                  Hacka nötter och aprikoser.

                  Rör ner tillsammans med ölet och mjölet.

                  Fyll formarna ända upp till kanten. Den degen som blir över går bra

                  att spara i glasburk i kylen till nästa gång.

Baka på nedersta falsen i 30  min. Ta ut brödet och skåra dem i djupa rutmönster.

Sätt in i ugnen igen och grädda ca 40 min.

Låt brödet vila till nästa dag.

 

 

Ljusa baguetter.

¼ pkt jäst

1 dl surdeg

6 dl kallt vatten

2 msk rapsolja

1 tsk socker

14-15dl vetemjöl

1 msk salt

 

Lös upp jästen i surdegen och vattnet.

Tillsätt allt utom saltet.

Arbeta degen i maskin ca 15 min.

Tillsätt saltet arbeta ytterliggare 5 min.

Täck bunken noga med plastfolie.

Låt jäsa 2-4 timmar.

Sätt ugnen på högsta värmen.

Mjöla bakbordet och häll ut degen.

Vänd degen försiktigt så att den blir mjölig på båda sidorna.

Skär degen i 4-6 avlånga bitar och lägg dem på en plåt.

Låt jäsa på plåten tills ugnen är varm.

Sätt in i ugnen och spreja med vatten från en blomspruta.

Stäng ugnen snabbt och grädda i 15 min.

Sänk värmen till 200 gr och baka i 4 min.

Låt svalna på galler utan bakduk.

Tips: Blir det något över går det bra att frysa.

Lägg dem djupfrysta i ugnen sätt ugnen på 175 gr. Kontrollera så att dom inte blir för brända.

 

 

Skållat bröd

Blanda detta i en skål.

1 ½ dl grovt rågmjöl

1 dl rågkross

1 ½ dl linfrö

1 dl solrosfrö

½ sesamfrö

1 msk salt

Tillsätt

4 dl kokande vatten blanda noga. Täck med plastfolie, låt stå i två timmar.

Rör ut

½ pkt jäst med 1 ½ dl surdeg och 3 ½ dl kallt vatten.

Rör i skållningen och ca 12 dl vetemjöl.

Arbeta degen i 15 min med maskin.

Låt jäsa 2 timmar.

 

Stjälp upp degen på mjölat bakbord.

Baka ut två bröd.

Låt jäsa 30 min under bakduk.

Sätt ugnen på 250 gr.

Sätt in i ugnen och spreja med vatten från en blomspruta.

Stäng ugnen snabbt och grädda i 10 min.

Sänk värmen till 175 gr och baka ytterliggare i 25 min.

Låt svalna utan bakduk.

 

Surdegsbröd

Hur man

Antal portioner ca 10-15 bitar

Det behöver du

                              

125 margarin eller smör

2 kkp socker

½ tsk stött kardemumma

4 kkp vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 ½ kkp mjölk

 

Ugnstemperatur: 175gr

Beatas kaffeka

Hur man

Sätt på ugnen.

Smält smöret och låt det svalna.

Blanda ihop socker, kardemumma, vetemjöl och bakpulver.

Häll i blandningen omväxlande med margarinet och mjölken.

Läggs i smord och bröad avlång form

Grädda ca 50 min.

 

Källa: Farmor

Antal portioner 1 lagom stor kakburk

Det behöver du
Det här knäckebrödet hittade jag i en tidning på ica maxi, jag har bakat det i tre omgångar och bjudit på det när vi har haft gäster. Det är gott att äta som det är, med ost eller med lite marmelad med grönpeppar mm. Det är bara att testa.


50 g margarin eller smör
2 dl vatten
25 g färsk jäst
1/2 tsk salt
3 dl grovt
rågmjöl
ca 3 dl vetemjöl

Gudruns knäckebröd

Hur man

1. Smält matfettet, tillsätt vattnet och värm till 37ºC. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den med degspadet. Tillsätt salt och smaksättningen. Arbeta in rågmjölet och ca 2 dl av vetemjölet.
2. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 20 minuter. Sätt ugnen på 250ºC.
3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda in resten av vetemjölet. Dela degen i 3 bitar.
4. Strö grovt rågmjöl och vetemjöl på arbetsbänken och på degen. Kavla ut degen till en platta, ca 30 x 40 cm. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den på en plåt med bakplåtspapper. Kavla över med kruskavel eller nagga med en gaffel. Skär eller sporra ut degen till sticks. Pensla med vatten eller uppvispad äggvita och strö på frön, till exempel sesamfrön, vallmofrön, pumpakärnor,
linfrön eller solrosfrön.
5. Grädda mitt i ugnen i 6–8 minuter. Låt brödet kallna på plåten.

Tips
Fler smaksättningar...
Byt ut smaksättningen mot:
1–2 tsk kummin, anis, fänkål eller koriander.

Antal portioner ca 30

Det behöver du

2 ½ dl kall mjölk

50 gr jäst

2 msk strösocker

500 gr vetemjöl

200 gr smör eller margarin

Fyllning:

150 gr margarin

125 gr socker

1 tsk kanel eller kardemumma

Frestelser

Hur man

Rör ut jästen i sockret

Häll mjölet i en bunke och skär ner smöret i bitar, arbeta samman degen med fingertopparna  eller i en matberedare till en finkornig massa.

Tillsätt jästen och mjölken och arbeta raskt ihop till en deg.

Ta genast upp degen och dela i 2 delar och kavla ut den rätt tunt till en stor kaka. Sporra ut fyrkanter ca 9x9 cm.

Lägg på en tsk kallt smör och en tsk socker/kanel blandning på varje bit. Fukta snibbarna och vik ihop.

Lägg i formar och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur.

Pensla med ägg

Grädda i 250 gr ca 8-10min.

Antal portioner 10-15

Det behöver du

200gr rabarber

100gr smör

2 ½ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

3 ägg

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

ENKEL FAVORITKAKA MED RABARBER

Hur man

1. Sätt ugnen på 175 gr

2. Skär rabarbern i skivor. Smält smöret i en kastrull och rör i rabarbern.

3. Ta kastrullen från värmen och rör i socker, vaniljsocker och ägg.

4. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.

5. Häll smeten i en smord form.

6. Grädda i ca 30 min.

Den här kakan rör jag ihop en kastrull enklare kan det inte bli!

Antal portioner 15 bullar eller en krans

Det behöver du

2 ½ dl mjölk

200 gr keso

1 dl socker

50 gr jäst

½ tsk salt

6-8 dl vetemjöl

Till glasering:

2dl florsocker

1 ½ msk citronsaft (limesaft går också bra)

Kesobullar/krans

Hur man

Smula sönder jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37 gr. Häll mjölken över jästen.
Tillsätt keso, socker och salt.
Arbeta därefter in mjölet, tills degen blir blank och smidig. Låt degen jäsa i ca 45 min. Tag upp den på mjölat bakbord och arbeta den smidig och tillsätt ev mera mjöl. Baka ut till småbullar och ställ på en plåt eller forma till en vacker krans med jämn skarv. Klipp jack i kransdegen och vik flikarna växelvis åt sidorna och mitten. Låt jäsa på dragfri plats. Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna i ca 250 gr ca 8 min och kransen i ca 225 gr i 15-20 min. Låt kransen svalna helt innan glasyren (florsocker utrört i vatten)bredes på .

Antal portioner 15 stora 30 små

Det behöver du
50 gr nässlor
1 msk olivolja
25 jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk flingsalt
2 dl grahamsmjöl
11- 12 dl vetemjöl
200 gr mozzarella ost.
Pensling: vatten
Garnering:
Blandade frön och kärnor

Nässelfrallor med mozarella och frön.

Hur man
Fyll en stor gryta med vatten och koka upp. Skölj nässlorna och låt dem koka 1-2 min ta upp med hålslev och krama ut överflödig vätska.
Mixa näslorna med olivoljan.
Smula jästen i en bunke.
Tillsätt lite av vattnet. Rör tills jästen löst sig. Blanda ner resten av vattnet, salt och nässeloljan. Tillsätt mjälet och arbeta degen kraftigt ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Låt degen jäsa ca 1 timme.
Knåda degen försiktigt och dela den i 15-30 bitar.
Skär mozzarellan i 15-30 bitar och arbeta in i varje bit och forma till runda bullar.Lägg på plåt och låt jäsa ca 30 min.
Penlsa bullarna och strö på frön.
Grädda ca 15 min i 250 gr.

Antal portioner 25-30 st

Det behöver du

2 ägg

1 ½ dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

50 gr smält smör (går bra med flytande margarin)

1 dl mjölk eller grädde

Garnering:

2 dl cocus

2 dl havregryn

100 gr smör

1 dl socker

Festmuffins

Hur man

Vispa ägg och socker  pösigt.

Blanda samman de torra ingredienserna. Rör der blandat med mjölk och smält smör.

Garneringen:

Blanda ihop socker, havregryn och cocus och det smälta smöret

Fyll pappersformarna till hälften och strö på garneringen.

Grädda 175-200gr

Lycka till!

Antal portioner 70 skorpor

Det behöver du

200 gr salta jordnötter

6dl vetemjöl

2 ½ dl socker

1 tsk chilipulver (eller hackad färsk chili)

1 tsk paprikapulver

2 krm salt

2 tsk bakpulver

4 medelstora ägg

1 äggula

Chiliskorpor

Hur man

1.     Sätt ugnen på 200gr

2.     Hacka jordnötterna grovt. Blanda alla torra ingredienser, helst i en matberedare.

3.     Tillsätt ägg(och äggulor) och blanda till en smidig men kladdig deg.

4.     Lägg degen på lätt mjölat bakbord, dela i två längder och sedan varje bit i tre delar. Använd ev. lite mer mjöl vid utbakningen.

      Rulla degen till ca 1 ½ cm tjocka längder och lägg dem på en plåt. Pensla

     längderna med ägg och mjölk. Grädda i ugn ca 15min. Skär dem på

    snedden så snart du tagit ut dem från ugnen. Bryt isär skorporna och lägg

    dem i oordning på en plåt.

5.     Sänk temp till 100gr. Ställ in skorporna ca 45 min eller tills dom känns torra.

Antal portioner 24 bullar

Det behöver du

50 g jäst

4 dl ljummet vatten

3 msk olja

1 tsk salt

1 tsk socker

1 ägg

6dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

1 ½ tsk bakpulver

 Pensling

1 ägg

Rykande färska morgonbröd

Hur man

Gör så här:

Lös upp jästen i vattnet. Blanda i resten av ingredienserna till en ganska lös deg. Förvara degen i kylen till den ska användas. Skeda upp den i smorda muffinsformar, fyll inte mer än 2/3 av formen. Pensla med ägg och strö på t ex vallmofrö, grovsalt, paprikapulver eller torkade örtkryddor.

Grädda i 200-225 gr ca 15 min.

Tips! Degen kan förvaras i kyl 4-5 dagar.

Antal portioner 20

Det behöver du

1 ägg

1,5dl socker

1,5 dl smält smör

2dl vetemjöl

1tsk. Bakpulver

1-2 tsk vaniljsocker

1.5dl gräddfil eller filmjölk

 

Äppleklyftor, kanel och socker till garnering.

Sanbbakade Muffins

Hur man

Gör så här:

Rör ihop ägg och socker

Rör i smöret

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker, rör det i smeten.

Blanda sist i filmjölken.

Häll smeten i formar stoppa i äppelklyftorna som är doppade i kanel och socker.

Strö på pärlsocker.

Grädda i 175gr ca 20 min.

Antal portioner

Det behöver du

 

2dl sötmandel (120gr)

2 ägg

2dl socker

½ dl torkad lavendel (jag brukar ta lite mindre tycker annars att det smakar tvål)

1 tsk salt

4-5dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

100gr mörk blockchoklad

1 äggvita till pensling.

LAVENDELSKORPOR

Hur man

1.     Sätt ugnen på 175gr

2.     Mal en tredjedel av mandeln fint hacka resten grovt.

3.     Blanda mandel ägg socker, lavendel och salt.

4.     Tillsätt 3dl av mjölet och bakpulvret och blanda väl.

5.     Grovhacka chokladen och tillsätt den . Blanda i resten av mjölet lite i taget. Degen ska bli ganska fast. Forma till två rullar som plattas till.

6.     Pensla med äggvita och grädda 15-20minuter.

7.     Ta ut och låt svalna lite.

8.     Sänk ugnsvärmen till 100gr.

9.     Skär länderna i skorpsnittar och torka i ugnen ca 30-40min, eller till de känns torra.