Min trädgård

Tisdagen den 14 juni

Nu ska det snart bli lite mer ordning på framsidan av hus och garage, äntligen har vi betämt vilka plattor som ska användas.... inte lätt när det finns mycket att välja på.
Några trampstenar kommer från egen tillverkning, har gjort några förslag, får se vilka som passar in
Efter midsommar sätter vi fart....

Fredagen den 20 maj 2011


Idag var det dags för "rädgårdnördarna"att åka på årets plantskolerunda. I år gick turen mot Öterlen och för en gång skull så var det strålande solsken. Vi började på Ullstorps handelsträdgård utanför Tomelilla sedan blev det frukost i Ingelsta. Efter det blev det lite fler stopp bla i Smedstorp, Kivik, Österlentomater och avslutning på Åbergs i Ystad. Det blev en hel del och bilen full med diverse blommor och blader(i år blev det lite ätbart också)

1:a maj 2011

Idag har jag varit och botaniserat i mina föräldras trädgård. Denna blomma är inget ogräs utan en förädlad maskros. Det blev ingen planta av denna sort, den kanske fröar av sig! Det blev en del annat som fick följa med hem, snöklockor, pingstliljor, majliljor, tulpaner, dubbla vitsippor. Efter det gick vi in och valde några av hennes pelargoni er. Summan blev två välfyllda kassar. Vilken tur det blev regn när plantorna väl kom i jorden!

1 oktober

Här verkar det som om pumporna inte har fått riktigt med plats! Lite svårt att plocka dem uppe i lärkträdet.
Så går det när man inte riktigt hinner med. Får se hur många det bli av pumporna som är där dom ska vara. Inte så kul att klättra i träd precis!

Måndagen den 13 september

Vilket härligt väder ikväll och tänk det tyckte myggen också. Myggen brukar inte gilla mig MEN ikväll var det väl ingen annan ute!!!!
Vi röjde lite i trädgårdslandet, det är översvämmat av bl.a ringblommor, gurkört och en massa ogräs förståss. Hallonplantorna blev klippta innan vi fick gå in från odjuren som surrade i öronen. Än så länge får daliorna stå kvar dom pryder sin plats. 
  

.

28 Augusti 2001

Tänk det är ett helt år sedan jag uppdaterade denna länk, får väl skärpa mig men tiden räcker inte till.
Dom sista dagarna på semestern har jag tillbringat i trädgården och rensat upp i en rabatt det blev ett helt släp med skit.
Så nu finns det plats med massor av nya plantor.....
Blommorna på bilden tål inte frost så dom får stanna kvar i krukorna.

19 augusti

Tänk vad allt växer när man är borta några dagar. Nu blommar daliorna för fullt i potatislandet. Det passade utmärkt att sätta daliaknölar samtidigt som potatisen, dom fyller upp bra så det ska jag göra om nästa år. Dalian på bilden har jag fått av min farmor den är nog 1,5 m hög.

 Receptet mot mjöldagg är: 1 dl bikarbonat blandat med 1 liter vatten. Detta sprutas på angreppen flera gånger.
Jag har testat det och det verkar fungera.

Torsdagen den 29 juli

Jag hinner knappt med att skriva något om trädgården, har fullt upp med att röja ogräs och plantera blommor. I söndags fick jag planterat dom sista plantorna vi köpte på vår lilla trädgårdsrunda.
Ikväll har jag sprutat gurkorna i drivhuset mot mjöldagg får se om det blir bra. Det är en blandning av vad jag trodde var mot mjöldagg, men det var mot löss. Jag blandade det förra året(och hur skulle jag komma ihåg det?).
Blandingen mot löss är följande:
5 dl vatten
2 dl grön såpa
kokas upp.
Låt svalna
Blanda i 2 dl rödsprit och häll över det i en 5 l. dunk som fylls med vatten tills dunken är full. Spruta en gång i veckan.
imorgon får jag se om jag kokar ihop mot mjöldagg
Storklint i full blom.

Tisdagen den 16 juni

Nu blommar rosorna för fullt. Här är det Henry Martin som kommit med på bild.
Rhapsody in blue blommar också, fast den är lite ynklig blommar bara med några få blommor.
En väldoftande Frûlings dûft eller något liknande heter den.
Det är inte bara rosorna som blommar. Stäppkål är den stora med dom skira blommorna. Den har jag frösått och planterade den bredvid en weterlandsrosen som knappt syns. Stäppkålen får nog flyttas måste bara fundera på var? Lejonssvans heter den som står till vänster med gula bollar på. Fackellilja den tvåfärgade till höger.

Fredagen den 5 juni

Lite bilder från Horsabeck
Här är Kerstin och Ina i full färd med att  shoppa
Blommande Junkerlilja.

Lördagen den 23 maj

Nu är det bara att börja plantera. Detta är fynden från dagens växtloppis på Alnarp.
Trädpionen också på plats.
Fotbladen på plats.

Första maj

Idag kunde jag stolt visa upp min trillium och mangnolian som blommade när mina föräldrar kom på besök. Det  är alltid kul att bevisa att jag faktiskt inte tar död på allt som dom köper till mig. Änglatrumpeten och fuchian som jag fick i förra året såg stendöda ut så det var tur att dom andra hade klarat sig. Ska man vattna på vintern också det hade jag visst glömt!?!?!

Tisdagen den 28 april

Vi var ute för att handla nya sänglampor, så blev det ett olivträd istället!  Fint va?

Söndagen den 26 april

Idag har det mest varit trädgårdsarbete. Har avverkat ett par trädgårdshanskar redan. Jag köpte ett par som var lite dyrare men vad hjälpte det! Bilden är på en liten tenpartiväxt som jag kallar för kattöga, den blommar så flitigt i rabatterna eftersom den sprider sig lätt i vår sandjord.

Tänk vad en vecka gå fort har inte hunnit med så mycket i trädgården när man jobbar hela dagarna. Har bara dragit upp en spann med ogräs

Nu är det dags att börja i trädgården

När Carina är i farten och har kommit ut i trädgårdslandet är det tecken på att "nu är det vår". Det är bara att ta fram redskapen och hugga i på min sida också.

Vilket jobb!

Inte nog med att vi ska rensa utan vi har fått ett helt lass med gödsel. Det mår våran jord bara väl av och fullt med maskar är det också under skynket.
MUMS!!!!! Snart så är det dags att sätta potäter och lite annat smått och gott.

Onsdagen den 15 april

Det här liknar ingenting men det är Topset och Leningranski som är satta i denna pallkrage. I augusti om allt går väl så ska jag skörda fin vitlök.

Torsdagen den 16 april

Idag har tomaterna blivit omplanerade i nya krukor det blev en hel del, tur att jag är samlare på krukor!!!!. Eftersom det fortfarande är kallt på nätterna så får dom stå inne i värmen(och sräpa). Jag får nog dela ut en hel del för vad ska vi med 75 st till Haha. Sorterna i år är Golden sunrise, Oxheart, Ildi, Money maker, Celebrity och Supersweet.
Jag har också avtäckt Gunneran, det verkar vara liv iden i år också. Hoppas att den blir lika fin som bilden nedanför

Sommarbild från min trädgård 2008

Bilden tagen utanför drivhuset. Vad jag kommer att plantera i år får vi se, har inte fått fröerna jag beställt än!