Himmabagade tårtor

Antal portioner 10

Det behöver du

Till botten behövs:

15 digestivekex

150gr mörk blockchoklad.

 

Fyllning:

2 burkar kesella vanilj, citrus eller någon annan med smak.

Garnering:

1½ lite jordgubbar

Jorgubbstårta

Hur man

Krossa kexen.

Smält chokladen

Blanda kex och choklad och bred ut massan i en pappersklädd tårtform med avtagbar kant.

Tryck ut degen i botten och en bit upp på kanten.

Ställ pajskalet kallt en stund så att det stelnar.

Lossa pajskalet från formen och ställ det på ett tårtfat.

Fyll med kesella och toppa med jordgubbar, pudra ev. lite myntasocker över innan serveringen.

 

 

Antal portioner ca 20

Det behöver du

6dl strösocker

5dl Vetemjöl

2 tsk Vaniljsocker

½ dl Kakao

1½ msk Bakpulver

300 gr smält smör

3dl hett  vatten

4 Ägg

4dl Blåbär

2dl Blåbärssylt

 

300 gr Mörk choklad

1 msk Olja

Påsktårta med blåbär

Hur man

Sätt ugnen på 175gr.

Klä en 35x40 cm form med bakplåtspapper

Blanda socker, vetemjöl, vaniljsocker och sikta ner bakpulver och kakao.

Häll i det smälta smöret tillsammans med det varma vattnet.

Till sist vispas äggen i ett och ett.

Häll smeten i formen och strö över blåbären.

Grädda i ca 30 min.

Låt kakan svalna och bred på sylten och den smälta chokladen.

Nu är det fritt fram att garnera.

Ev. kan man skära kakan i bitar och dekorera med en klick grädde eller vaniljkesella.

Antal portioner 10-15 pers

Det behöver du

Tårtbotten:

50 gr margarin eller smör

2dl socker

2 ägg

3dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

1 ¼ dl mjölk

Garnering:

250gr vitchoklad

½ liter turkisk yoghurt.

Ca ½ burk blåbärssylt

6 msk lemoncurd
Jordgubbar doppade i choklad.
 

Morsdagstårta

Hur man

Smörj och bröa en form.

Smält smöret och häll i mjölken.

Vispa ihop ägg och socker och tillsätt den varma mjölkblandningen.

Rör i vetemjölet blandat med bakpulver.

Häll smeten i formen.

Grädda i 35 minuter.

Garnering:

Smält chokladen i vattenbad och rör der den i yoghurten.

Låt stå och svalna i kylen några timmar.

Dela tårtan i 3 delar.

Varva blåbärssylt och lemoncurd mellan bottnarna.

Bred yoghurtkrämen på tårtan, så här långt kan den förberedas. Ställ i kylen till nästa dag.

Garnera med jordgubbar och ev. några blommor från trädgården.

Antal portioner 20 bitar

Det behöver du

400gr smör

150 gr socker

4 äggulor

400gr vetemjöl

80gr mald sötmandel

 

Till fyllning:

Hallonsylt och vaniljkräm

Till krämen:

2 ½ dl florsocker

75 gr smör

1 ägg
125 gr mörk blockchoklad

2 msk vatten

Mormorstårta med chokladkräm

Hur man

Smöret och sockret röres vitt och pösigt.

Mandel och äggulor röres i samt vetemjölet. Dela upp degen i 3 delar, tryck till dem och lägg på mjölad tallrik

Låt degen vila i kyl minst en halvtimme.

Rita 3 ringar på bakplåtspapper lite mindre än tårtfatet som ska användas.

Ta upp degen och kavla direkt på bakplåtspappret. Tänk på att det inte blir för tunt i kanterna.

Grädda i ca 5 – 8 minuter i 200 gr

När tårtbottnarna svalnat, lägg en botten på tårtfatet bred på vaniljkräm och hallaonsylt. Lägg på nästa botten och gör likadant. På sista bottnen bred på chokladkrämen och dekorera.

Krämen:

Rör florsocker, smör och ägg.

Smält chokladen och vatten och rör ner i smeten.

Bred krämen över kakan

Garnering: Chokladkräm, färska jordgubbar, kivi och citronmeliss.

 

Det bästa med tårtan är att den kan bakas i förväg och frysas in innan garneringen läggs på. Chokladkrämen kan man lägga på minst dagen innan den ska serveras.

Antal portioner 8 pers

Det behöver du
Receptet på den här tårtan hittad jag i min recptpärm och tänk det var från en Buffé tidning 2004 så det är bara att följa länken.
http://www.ica.se/recept?recipeid=388010


Lycka till

Trefärgad choklad mousse tårta

Hur man

Antal portioner 20 pers

Det behöver du

Botten:

1 dl

vetemjöl

1 dl

havregryn

1 tsk

bakpulver

2 st

ägg

0,5 dl

strösocker

50 g

smör , smält

Muscovadomousse:

4 st

gelatinblad

1 dl

vatten

1 dl

mörkt muscovadosocker

4 st

ägg , gulor

2 st

ägg , vitor

2 dl

vispgrädde

Björnbärsgelé:

3 st

gelatinblad

200 g

björnbär , frysta

2 msk

vatten

2 msk

strösocker

1 msk

cointreau

Tårta med muscovadomousse

Hur man
1. Botten: Sätt ugnen på 175°. Blanda vetemjöl, havregryn och bakpulver. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner mjölblandningen och det smälta avsvalnade smöret.
2. Smörj kanten på en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Fäst ett bakplåtspapper i botten och häll ner smeten. Grädda mitt i ugnen 10–15 min. Låt svalna.
3. Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm vatten och muscovadosocker i en kastrull tills sockret löst sig. Vispa ner alla ägggulorna på en gång. Låt sedan sjuda försiktigt under omrörning tills krämen tjocknar.
4. Lyft från värmen. Ta upp gelatinbladen och rör ner dem i äggsmeten. Låt krämen svalna något.
5. Vispa äggvitorna till fast skum och rör ner dem i muscovadokrämen. Vispa grädden och vänd ner den i krämen.
6. Fäst remsor av overheadplast eller bakplåtspapper runt kanten. Häll moussen över bottnen i formen och låt stå kallt att stelna minst 3 timmar.
7. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Koka björnbär, vatten, socker och Cointreau under lock några minuter så att bären mosar sig något. Lyft av från värmen och rör ner gelatinbladen. Låt svalna i en skål i vattenbad under omrörning. Gelén ska ha äggvitekonsistens när den hälls över den kalla moussen. Låt stelna i kyl ca 20 min.
8. Vid servering: Lossa formens kant försiktigt och flytta över tårtan på ett fat. Dra försiktigt bort papperet eller plasten från kanterna. Hjälp ev till att lossa tårtans kant från papperet med en tunn kniv

Antal portioner 20-25 pers.

Det behöver du

125 gr mörk blockchoklad

125 gr margarin/smör

1 ½ dl starkt kaffe

4-5 ägg beroende på storlek

3 dl socker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Till krämen:

2 ½ dl florsocker

75 gr smör

1 ägg

125 mörk blockchoklad

2 msk vatten

Chokladtårta/Komocka/Kotårta

Hur man

Ugns temp 180 gr

Smält blockchoklad och smöret i en kastrull, tillsätt kaffet och låt svalna.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt

Tillsätt vetemjöl och bakpulver.

Rör ner chokladsmeten.

Häll över smeten i en smord och bröad form.

Grädda i ca 40 min.

Krämen:

Rör florsocker, smör och ägg.

Smält chokladen och vatten och rör ner i smeten.

Bred krämen över kakan.

Gör mönster med en gaffel eller som Linda en ”kotårta” med sugerpaste.

 

Antal portioner 10-12 bitar

Det behöver du

 

Till 10 bitar:

100gr valnötter

4 äggvitor

2dl strösocker

1 tsk ättiksprit(12%)

1 msk potatismjöl.

 

Fyllning:

300gr rabarber

1/2dl vit baksirap

1 kanelstång

1 tsk potatismjöl

5dl vispgrädde (det räcker med hälften)

1 1/2msk vaniljsocker

 

Garnering:

½ liter jordgubbar.

Valnötsmaräng med rabarbergrädde.

Hur man

Gör så här:

Sätt ugnen på 150gr

Grovhacka nötterna. Rita en rundel på ett bakplåtspapper, 26-28cm i diameter. Smörj och mjöla rundeln.

Vispa vitorna till fast skum. Rör ner sockret och fortsätt att vispa till smeten är tjock och blank. Väns försiktigt ner ättiksprit, potatismjöl och nöthack.

Bred ut smeten på bakplåtspappret.

Grädda mitt i ugnen ca 1 ½ timme. Stäng av värmen och låt marängen eftertorka mins 3 timmar eller gärna över natten.

Fyllning:

Ansa och skär rabarbern i 2cm bitar. Blanda med sirap och kanel i en kastrull och koka utan lock tills rabarbern är mjuk och simmig ca 10 min. Rör ut potatismjölet i lite vatten och rör ner redningen i kompotten och koka upp. Ta bort från värmen och låt kallna.

Vispa grädden med vaniljsockret. Blanda i rabarberkompotten.

Bred rabarbergrädden över marängbotten strax före serveringen och garnera med jordgubbar.

Antal portioner 15-20

Det behöver du
100 gr malda nötter
6 äggvitor
2 dl socker
2-4 msk cacao

Fyllning:
6 äggulor
4 dl vispgrädde
2 rsk vaniljsocker
1 dl socker

Karins Tårta

Hur man
Blanda, nötter hårt vispade äggvitor, socker och cacao.
Bred ut smeten på en plåt och grädda 35-40 min

Fyllning:
Blanda allt och värm på spisen och rör hela tiden, ta av när det börjar sjuda.
Dela kakan i två delar lägg fyllning emellan och ovanpå.
garenra med chokladströssel och blå druvor.