Att testa nya recept tycker jag är spännande  och prövar nya recept hela tiden.
Varför ska man köra med samma hela tiden när det finns så mycket gott att prova på .
Här på denna sida kommer jag att lägga in lite recept som jag bjudit på, fått från släkt och vänner mm.
Hoppas jag att ni kommer att njuta av mina recept lika mycket som jag.
OBS!!! Alla recept är testade och fått godkänt om det är G, VG, eller MVG kan jag inte säga just nu!

Lycka till!


 

Kall potatistårta

Antal pers: 10 på buffébordet                                          

Tillagningstid:ca 30 min.

 

Ingredienser:

1 påse frökusar

100 gr smält smör.

Fyllning:

1 påse rostade pinjenötter

2pkt creme cheese.

2dl turkisk yoghurt

½ knippa dill

1 burk ishavsrom

Salt och peppar

2 tsk gelantinpulver upplöst i lite vatten.

350 gr kokt nypotatis i bitar.

Garnering:

1 burk lyxräkor i egen lag.

Gräslök klippt, spara några med blommor på.

 

Smält smöret och smula der brödet, går lättast med en matberedare.

Tryck ut degen i en form med avtagbar kant.

Ställ in i kylen några timmar.

Blanda ihop resten av fyllningen och häll i det i formen.
Så här långt går det att förbereda, ställ i kylen över natten.
Garnera tårtan med räkor och gräslök.

Festligt med tigerräkor.

1 påse tiger räkor

4oogr färska champinjoner

1 tsk curry

3dl ris

1 liten burk ananasskivor i juice

Sufflé täcke

1 ½ dl kaffegrädde

2 ägg

3 msk lätt majonnäs

1 klyfta vitlök

1dl riven ost

Salt och peppar.

Gör så här:

Koka riset salt och curry enligt vad som står på förpackningen. Låt ånga av.

Tina räkorna

Fräs champinjonerna i lite flytande smör, låt vätskan koka in.

Låt ananasen rinna av och skär den i mindre bitar.

Blanda ihop det kokta riset med räkor, krossad vitlök och champinjonerna.

Häll det i en smord suffléform.

Blanda äggulor och majonnäsen med kaffegrädden.

Vispa äggvitorna till hårt skum.

Rör försiktigt ihop gräddblandningen med äggvitorna.

Häll det över risblandningen.

Grädda 175 gr ca 25 min eller tills den har fått fin färg.

 

 

 

Indisk inspirerad fisk

Ingredienser:

Ca 400 gr fiskfilé

1 pkt bacon

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 msk Garam Masala

1 burk cremé fraiche

3 dl riven smakrik ost

 

Gör så här:

Dela fisken i mindre bitar och lägg i en ugnsfast form.

Salta och peppra.

Blanda ihop cremé fraiche, Garam Masala och ost.

Bred detta över fisken.

Dela baconen i bitar och strö över fisken.

Sätt in formen i 200 gr varm ugn.

Låt stå tills baconen fått fin färg och fisken vit ca 30 min.

Servera med pressad potatis och gröna bönor eller en sallad.

 

Lycka till

Varm smörgåstårta med kassler/falukorv

1 paket längdskuret franskbröd

400 gr kassler i strimlor alt falukorv

1 liten purjo i fina strimlor

3-4 finhackade tomater

2dl Crème fraiche

1 tsk örtkrydda

2 hårt vispade äggvitor

3dl riven ost

Blanda samman kassler, purjo, tomater, creme fraiche och örtkrydda.

Bred fyllningen på brödet.

Blanda äggvitan och osten och bred på tårtan.

Grädda ca 15 min i 200 gr.

 

Servera med sallad

 

Varm smörgåstårta

6 skivor hönökaka

2 burkar mini crème fraiche

Köttfärs sås kryddad med Garam Masala

1 burk ananas skivor i egen juice

Ca 2dl+3dl riven ost

Tomater

Kryddad med franska örter

200 gr kalkonstrimlor

5dl rårivna morötter

1 stor hackad gul lök

1 grönsaksbuljongtärning

 

Gör så här:

Lägg ut 2 skivor hönökaka på en plåt och bred på köttfärssåsen blandad med en burk crème fraiche och 2dl ost.

Lägg 2 skivor ovanpå köttfärsen.

Fräs morötter och lök mjukt i lite olja eller flytande smör, tillsätt buljongtärningen och en burk crème fraiche. Lägg detta på nästa lager.

Lägg 2 skivor ovanpå grönsaksfyllningen.

På översta lagret:

Lägg på ananasskivor, tomater, kalkonstrimlor och riven ost.

Grädda i 200gr ca 15-20 min.

 

Tacogratäng 4 pers

500 gr blandfärs
 1 gul lök
1 vitlöksklyfta

1 påse tacomix
1 dl vatten
200 gr philadelfiaost
1 purjolök
riven ost

Gör så här:
Bryn färs, gul lök och vitlök
Strö över kryddan samtvatten låt puttra 10 min.
Bred ut philadelfiaosten i formen, häll överfärsen strö över purjolök och riven ost.

Grädda i ugnen på 200 gr tills osten smält.
Servera med sallad och nacochips.

Källa: Camilla

Fylld tunnbrödsrulle

Tunnbrödrullen passar till förrätt skuren i bitar upplaggd på en assiett. 
Det här har jag använt i lagom dos
Tunnbröd
Skalade räkor
Hårdkokta hackade ägg
Crème fraiche
Dill
Hackad rödlök
Smaka av med salt, peppar och tabasco.

Örtkryddad festfilé

500

gr

fläskfilé

2

tsk

flytande margarin

 

 

vitpeppar

 

 

salt

1

dl

grönsaksbuljong

15-20

 

färska champinjoner

½

tsk

örtsalt

1

brk

fraiche franska örter



       

Sätt på ugnen på 225°.

Hetta upp 1 tsk av fettet och bryn snabbt filén väl runtom.

Salta och peppra.

Häll buljongen i stekpannan och låt köttet eftersteka under lock i 20 – 25 minuter, skär ett snitt och se att det är genomstekt.

Tärna under tiden svampen och låt den få puttra i 1 tsk fett och det egna spad som den bildar, stek tills det har försvunnit.

Krydda med lite örtsalt.

Skiva köttet och lägg upp det i en samlad rad mitt på ett rymligt ugnsfat.

Lägg svampen ovanpå, klicka på fraiche och sätt in i ugnen i ca 5 - 10 minuter.

Servera med kokta grönsaker och klyftpotatis eller en god mos (ex gjord på potatis och palsternacka).

Revben på amerikanskt vis

 

  4 port.

 

1kg tjocka revben

 

Buljong:

Ca 1 liter buljong

2msk soja

1-2msk hickory rökkoncentrat

 

Grillsås:

½ rödlök

2 vitköksklyftor

1msk olja

400gr krossade tomater

½ dl ketchup

1 tsk farinsocker

1 tsk paprika

1 tsk oregano

½ tsk grovmalen svartpeppar

½ tsk salt

1 tsk sambal oelek

 

Pensling:

1msk soja

1 msk olja

1 ½ tsk salt

½ tsk peppar

 

  1. Koka upp buljong, soja och rökkoncentrat. Lägg ner spjällen och låt sjuda ca 30 min.
  2. Hacka löken till såsen och fräs den mjuk i olja. Tillsätt övriga ingredienser till såsen och låt sjuda ca 20 min. låt svalna
  3. dela spjällen i ribbor, blanda olja soja och pensla med det.
  4. Grilla ribborna och pensla med såsen i slutet av grillningen, salta och peppra.
  5. Servera med ex , bakad potatis eller potatisgratäng, grillsåsen och sallad.

Tips! Jag har även använt tunna vildsvinsrevben.

 

 

 

Laxpaté med god romsås

 

Ingredienser

6-8 port.

Salt, peppar

800gr laxfilé

200gr crabfish(skaldjursmix)

2dl vispgrädde

2dl fettfri majonnäs

250 gr kesella(1%)

½ krm kajenpeppar

2msk finhackad gräslök

2msk finhackad dill

1 pressad lime

Ca 2 tsk salt

Nymald vitpeppar

8 gelatinblad

1dl matlagningsgrädde

 

Gör så här:

1. Koka laxfilén går bra att koka i ugnen inlagd i folie. Låt svalna och dela den i mindre bitar.

2. Vispa grädden. Ös upp laxblandningen i en skål och tillsätt majonnäs, kesella, kajenpeppar, finhackad gräslök och dill, pressad limesaft, salt, peppar samt den nyvispade grädden.

3. Blötlägg gelatinbladen i rikligt men vatten i tio minuter. Koka upp matlagningsgrädden. Krama ur gelatinbladen och lös dem i den heta grädden.

4. Klä en 1 ½ liters limpform med plastfolie lägg smeten i formen och ställ den kallt att stelna. Det går utmärkt att tillaga detta 2 dagar före den ska avnjutas.

 

Supergod romsås

2dl majonnäs

2dl creme fraiche

1 knippe hackad dill

Salt, vitpeppar

Några droppar pressad citron

Några stänk worcestersås

2msk löjrom

2msk forell eller laxrom

2msk röd stenbitsrom

 

Rör ihop majonnäs, creme fraiche och dill.

Smaka av med salt och peppar, citron och worcestersås.

Blanda i rom.

Låt stå i kylen 1 dygn

Smaklig spis!!!

 

 

 

Krabbrulle

Passar till förrätt, huvudrätt eller till buffé

4-6 portioner

1 ½ dl vatten

1 dl grädde

50 gr smör

1 ½ dl vetemjöl

3-4 ägg

Fyllning:

3 dl vispgrädde

1-2 msk riven pepparrot

3 msk klippt dill

Salt

1 burk krabba

Gör så här:

Koka upp vatten grädde och smör.

Tillsätt mjöl och rör tills smeten släpper pannan.

Ta pannan från värmen

Arbeta in ett ägg i taget.

Bred ut smeten i en långpanna.

Grädda i 200 gr ca 20 minuter.

Låt kallna.

Vispa grädden hårt och blanda i resten av fyllningen.

Bred ut den över kakan.

Rulla ihop som en rulltårta.

 

Skiva upp krabbrullen vid servering.

Muffins

 

8-16 portioner, 36 miniformar till mingel
Stora formar, 6 st/plåt

5 dl vetemjölspecial, 300 g
2 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
3 ägg
8 soltorkade tomater i olja
1/2 dl rapsolja
2 dl Naturell Yoghurt
100 g fetaost

 

Sätt ugnen på 200°C. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Vispa ihop ägg, rapsolja eller olja från tomaterna samt yoghurt. Rör ner det i mjölblandningen. Skär tomaterna i bitar och fetaosten i tärningar och blanda ner dem. Klicka ut smeten i 8 smorda muffins- eller i 16 bullformar. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min för de stora och 10-12 min för de små.

 

Äggsallad på kex

Piroger

1 pkt fryst smördeg

300 gr nötfärs

Chilipulver

Vitlök

1 dl chilisås

1 ägg

Torkad dill

 

Tina smördegen

Stek färsen och blanda i vitlök, kryddor, chilisås.

Kalva ut smördegen och skär ut små fyrkanter.

Lägg på den avsvalnade köttfärsen.

Vik ihop, tryck till kanterna med en gaffel och pensla med ägg och strö över torkad dill.

Grädda i 225 gr ca 5-10 min tills dom är gyllenbruna

Mini osttårta

125 gr kavring som delas i mindre bitar direkt i matberedaren.

Tillsätt 50 gr smält smör samtidigt som knivarna körs.

Tryck ut det i en pappersklädd rund eller avlång form med löstagbar kant.

Låt stelna i kyl

Rör samman:

200 gr philadelphiaost med örter. Det går bra med naturell ost blandat med örter från trädgården.

125 gr philadelphiaost med vitlök

1 ½ dl riven västerbottenost

3 msk hackade gräslök och persilja.

Bred krämen över och ställ kallt minst en timme.

Detta går bra att göra dagen innan.

Skär i bitar och dekorera med vindruvor eller rädisor

Randiga snittar

Ca 25 st

4 landgångsbröd

3 längdskurna skivor mörkt bröd t.ex. kavring

1 tub böcklingpastej +chilisås

1 liten tub kaviar+fettfri majonnäs +hackad gräslök

1-2 askar färskost med vitlökssmak

Blanda böcklingpastej med lite chilisås och kaviaren med majonnäs och gräslök.

Bred de olika krämerna över brödskivorna. Varva sedan ljust och mörkt bröd.

Tryck till längderna och vira om plastfolie.

Ställ den kall i kyl ett dygn.

Skär sedan skivor och sedan i trekanter.

Lägg upp den snyggt på ett fat.

Aioli med saffran.

Det här behövs:
2 äggulor
2 1/2 dl olivolja
4 krossade vitlöksklyftor
1 pkt saffran
salt

Gör så här:
Lägg vitlöken och äggulorna i en matberedare.
Kör någon minut.
Tillsätt oljan i en fin stråle under tiden matberedaren är i gång.
Har man nu tur så har detblivit en fin tjock aioli.
Är oturen framme och att det skär sig.
Börja om från början med en ny äggula och tillsätt oljan i en tunn stråle.
Blanda i saffran och flingsalt.
Gott till det mesta.

Ostpaj med mandel

Pajdeg:
2 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl kesella
75 gr margarin.
Blanda ihop ingredienserna till pajdegen.
Tryck ut i en passande form.
Förgrädda 10 min i 200 gr.
Fyllning:
3 ägg
2 dl vispgrädde
50 gr ädelost
2 dl riven ost(ej för stark)
1/2 dl grovt hackad mandel
1 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar.
Fördela mandel och den smulade ädelosten i pajskalet. 
Vispa ihop resten av ingredienserna och häll det över i pajskalet.
Grädda i ca 30 min. 

Tacolasagne

Denna är en förenklad veriosn av lasagne
Det här behövs:
6 tortilla bröd

400 gr köttfärs

1 påse tacokrydda

1dl vatten

2-4 vitlöksklyftor

2dl riven ost

500 gr keso

3 ägg

 

Gör så här:

Stek köttfärsen i en stekpanna. Tillsätt 1-2 pressade vitlöksklyftor, tacokrydda och vatten. Låt puttra tills vattnet har dunsat.

Vispa under tiden ihop ägg, keso, 1dl ost och 1-2 pressade vitlöksklyftor.

Smörj en ugnsfast form och lägg lite kesoblandning i botten.

Varva sedan bröd, köttfärs och kesoblandning ungefär som till lasagne. Avsluta med kesoblandning och 1dl riven ost.

Gratinera ca 30 i 225gr.

Påskmat 2010

Biffar med ost och kräftstjärtar

3 skivor formbröd

1dl mjölk

1 ägg

500 gr köttfärs

1 finhackad lök

1tsk salt

2 krm vitpeppar

1 tsk oregano

1krm kajennpeppar

 

Topping:

100 gr vitlöksost

1msk tacokrydda

1 burk kräftstjärtar i lag

Dill

 

Skär bort kanterna på brödet och smula der det i en skål. Häll över mjölk och låt det stå ca tio min.

Rör ner ägg, färs, lök, kryddor och salt.

Blanda samman allt.

Forma 8-12 biffar och stek dem. Låt kallna.

Blanda samman ost och kryddor till toppingen.

Lägg ut biffarna på ett fat.

Lägg på en klick topping och kräftstjärtar och dill ovanpå biffarna.

 

Tjälknöl

Här skall man använda fruset kött på minst ett kilo. Jag brukar använda nötkött ex. ytterlår, innerlår, saltrulle eller rostbiff. Det går utmärkt att använda vilt också.

 

Ugnstemp: 75 gr

Lägg in det frusna köttet i ugnen.

1 kilo 10 timmar

2-3 kilo 12 timmar.

Lage :

5 lit vatten

1dl socker

3 dl grovt salt

Koka upp ingredienserna till lagen och låt svalna.

När köttet är klart lägg det direkt i den kalla lagen.

Låt ligga ca 6-8 timmar.

 

OBS! tänk på att det tar lite tid att göra tjälknölen. Fast det sköter sig själv nästan.

Skär upp köttet i tunna skivor, lägg på ett fat och dekorera med ex. syltlök, små gurkor, oliver.

Servera med potatisgratäng och en sallad.


Paltmuffins

http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=702093

 

Mango och brieostpaj

Pajdeg:

125 gr margarin

2DL vetmjöl

Salt

1 ½ dl havregryn

1 msk kallt vatten

1 msk olja

Fyllning,

400 gr brieost

3 ägg

½ dl hackad mango (färsk eller Frusen)

1 ½ dl mango chutney

2 ½ dl matlagningsgrädde

Salt och peppar.

Gör så här:

Rör ihop margarin, havregryn, mjöl och lite salt. Tillsätt vatten och olja.

Tryck ut i en form med Avtagbar Kant, Sätt in i Kylén ca ½ -1 timme.

Förgrädda pajskalet i 225 gr ca 10 min.

Skiva osten och lägg hälften i pajskalet.

Lägg på den hackade mangon och häll mango chutney över.

Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar.

Häll hälften över osten och lägg sedan på resten av osten.

Fyll sedan på med den Återstående äggblandningen.

Grädda ca 30 min. eller tills fyllningen stannat fin och Fått färg

Thailänsk potatis och Kycklinggryta

Detta behövs till 4 pers.
800 gr potatis
500 gr kycklingfilé
2 tsk rapsolja
2 tsk röd currypasta
1 gul lök hackad
1 burk kokosmjölk
Gör så här:
Skala och tärna potatisen
Skär kyckligen i lagom stora bitar.
Värm oljan i en stor gryta.
Lägg i lök och currypastan, stek ca 1 min.
Tilsätt kokosmjölk och 2 dl vatten.
Lägg i potatis och kyckling.
Låt det koka sakta i ca 25min eller tills potatisen känns mjuk.
Red ev av grytan med en redning.
Servera med en sallad.

UGNSKASSLER MED PERSIKOR MED SAFFRANSRIS

  Till 4 pers:

 

500gr benfri kassler

50 gr smör eller margarin

1 ½ msk brun farin

1 tsk malen ingefära

1 tsk curry

1 burk persikohalvor

1-2 skivor vitt rivet bröd

 

Ugn: 250 gr

 

Gör så här:

Rör samman matfettet, curry, ingefära och brun farin.

Skär kasslern i ½ cm tjocka skivor.

Lägg dem i en eldfast form med lite av kryddsmöret mellan varje skiva.

Lägg resten av smöret ovanpå och strö över rivet bröd.

Låt persikorna rinna av och lägg dem bredvid kasslern.

Gratinera i ca 15 minuter, ös persikorna med skyn som bildas under tiden.

 

Servera med saffransris:

2 dl ris

1 liten gul lök

1-2 vitlöksklyftor

1 pkt saffran

4 dl hönsbuljong

½ tsk salt

½ krm svartpeppar.

Gör så här:

Skala och finhacka löken

Fräs den lätt i lite matfett tillsammans med vitlök och saffran

Tillsätt riset och rör om så att kornen blir glansiga.

Häll på den heta buljongen och salt.

Låt koka på svag värme ca 20 min.

Servera med sallad och grönsaker

 

 

Vitvinsdoftande skaldjurspaj

Ingredienser till pajdegen:

150 gr margarin eller smör

4dl vetemjöl

½ dl iskallt vatten

1 ägg till pensling

 

Fyllning:

1 msk smör

3 msk vetemjöl

½ dl svamp/sparrisspad

2 dl vispgrädde

1 dl vitt vin

50 gr tärnad ost

½ tsk örtsalt

1 krm svartpeppar

200gr burksvamp

1 burk sparris

1 burk salladskrabba el fryst krabbfish

Ca 175 kräftstjärtar

Ca 200 gr skalade räkor

 

Ugn: 200 °

 

Gör så här:

Gör pajdegen, låt vila svalt.

Dela degen i två bitar, kavla ut en bit och tryck ut i en stor pajform, förgrädda i 10 min.

Gör en tjock sås på smör, mjöl, spad, grädde och vin. Rör i osttärningar, kryddor, svamp, sparris, kräftstjärtar och räkor. Koka inte  smaka av med salt och peppar.

Låt svalna, bred blandningen över pajskalet. Lägg över locket och pensla med uppvispat ägg.

Grädda 25-30 min, låt svalna 10 min innan serveringen.

 
Källa: Lena M

Läcker lördagslåda

 4 hårdkokta ägg

Gratänsås:

1 msk margarin

2 msk vetemjöl

3 msk riven ost

3-4dl kaffegrädde+ krabbspad

2 msk finklippt dill

1 burk salladskrabba

Salt och vitpeppar

1 ½ dl tärningar av franskbröd

3 msk smält smör

 

Bottna en eldfast form med skivade ägg.

Koka en vit sås på smör, mjöl, grädde och krabbspad.

Tillsätt riven ost och dill

Blanda ner krabban.

Smaka av såsen och häll den över äggen.

Vänd brödtärningarna i det smälta smöret så att det suger åt sig allt fett.

Strö dem över såsen.

Gratinera i 250 gr tills brödtärningarna fått fin färg ca 10-15 min.

Servera med en sallad och gott bröd.

Adventsgryta

 

Antal pers: 6                              

 

Ingredienser:

1,5 kilo benfri kassler, skuren i strimlor

2-2 ½ tsk curry

3 dl skuren purjolök

1 stor grön paprika

1 stor röd paprika

(jag utesluter paprikan)

2 pressade vitlöksklyftor

2 ½ msk tomatpuré

3 msk vetemjöl

2 ½ dl stark grönsaksbuljong

2 burkar crème fraiche

2 dl kaffegrädde

Salt/peppar

 

Gör så här:

Fräs curry i matfett med kasslern, blanda i grönsaker och vitlök.

Tillsätt tomatpurén.

Vispa samman mjöl och buljong

Ta av grytan från värmen.

Häll i crème fraiche

Sätt tillbaks grytan på värmen och tillsätt grädden.

Låt grytan stå och puttra en stund.

 

Till servering:

Sallad och ett gott bröd.

 

Källa: Ann S

Pizzarulle

En pizzarulle räcker till 4 personer (eller till 1 Martin)

 

50 gr jäst

3dl varmt vatten

1tsk socker

1tsk salt

1 msk olja

Ca 8dl vetemjöl

Blanda ihop och låt jäsa ca 30min.

 

Kavla ut degen ca 70x25cm

 

Och strö på fyllningen:

 

1hg rökt skinka strimlad

1hg riven ost

2-3msk Chilisås

1-2tsk oregano

 

Rulla ihop till en krans och pensla med vatten och strö på havrekli.

 

Grädda ca 20 min i 225 gr.

 

Lycka till!

 

 

Fläskklotletter i ugn

  Lägg 6-8 råa, benfria kotletter i en ugnsform med höga kanter.

 

Rör samman:

3dl vispgrädde

2 burkar creme fraiche

1 dl soya

2 tsk sambal oelek

 

Häll blandningen över kotletterna i formen, ställ in i 175 gr (nedersta falsen i 1 ½ timmer.

 

Servera med ris och grönsaker.

 

Detta är ett väl beprövat och enkelt och mumsigt recept som jag fått av Maj-Britt.

 

 

  Vildsvinslasange

 

Antal pers:6                  Tillagningstid: 60 min.

 

Ingredienser:

1 morot

2-3 vitlöksklyftor

1 msk olivolja/rapsolja

400 gr vildsvinsfärs

1 tsk av vardera salvia, timjan, oregano och rosmarin. Använd gärna färska kryddor, men ta då dubbelt upp.

11/2 tsk kanel

1 lagerblad

1dl rött vin

1 burk krossade tomater

1 buljongtärning

Salt och peppar

400 gr färska lasagneplattor

2-3 dl riven ost

 

Ostsås:

4 dl viktv. Crème fraiche

½ msk hummerfond

2dl riven parmesan

1dl mjölk

 

 

Gör så här:

1.      Finhacka lök och morot. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek färsen under omrörning till den börjar brynas. Vänd ner morots och lökhacket och fräs någon minut. Tillsätt kryddorna och låt dem fräsa ca 1 min. Rör i vin, tomater och smulad buljongtärning.

2.    Låt såsen puttra i grytan 15-20 min. Smaka av med salt och peppar. Värm ugnen till 200gr .

3.    Varva köttfärs, lasagneplattor och ost i ugnsfast form. Rör ihop ingredienserna till ostsåsen och bred över lasagnen.

4.    Grädda 30-35 min.

 

Till servering:

Sallad

 

Kalkonrutor till buffé

För 10 personer.

Sist jag lagade denna rätt bytte jag ut kycklingfilé mot kalkonfilé. Passar både på buffébordet som huvudrätt till varma sommardagar.

Ingredienser

4 kalkonfiléer

4 msk senap
400 g lagrad herrgårdsost eller annan ost med smak

200 g parmaskinka, skivad (eller annan rökt skinka efter smak)
3 ägg
3 dl gräddfil

½ burk keso

200gr Philadelfiaost med örter och vitlök
3 vitlöksklyftor
Salt efter smak

 

Gör så här

Dela kalkonen i tunnare filéer. Banka ut dem försiktigt det ska bli ganska så tunt.

Salta.
Smörj en braspanna och fördela kalkonen över hela formen.

Pensla med senap, och strö över med pressad vitlök.

Riv hälften av osten och strö över det.

 Ta bort fettet från skinkan och lägg över osten.

Pensla skinkan med senapen.

Skiva resten av osten med en osthyvel och fördela över skinkan.

Vispa ägg med gräddfilen, keson och osten häll över allt och grädda ca 35 minuter, 200°C, tills den har fått fin färg.
Låt svalna och skär i rutor (storlek efter egen smak.).

 

 

MARINERAD FLÄSKYTTERFILÉ

 

En bit ytterfilé

Bryn och efterstek filén i en gryta tills den är lagom genomstekt.

Skär filén i tunna skivor och lägg upp dem på ett serveringsfat.

Blanda en dressing på:

Lika delar rapsolja och kinesisk soja.

Flytande honung

Äppelcidervinäger.

Salt och peppar.

Häll dressingen över det varma köttet.

Skiva rödlök och lägg ovanpå.

Lägg gladpack över och sätt in i kylen när det svalnat.

 

 

Rödbetssallad

1 kilo skalade rödbetor
2 dl hallonvinäger
4 dl vatten
1 tsk salt
Koka rödbetorna mjuka i lagen.
Dressing:
1 1/2 dl kokspad
1 1/2 dl olja
1 krm salt
Blanda ihop dressingen och häll över rödbetorna
Rosta 50 gr valnötter, hackas i stora bitar.
Strö över valnötterna och gärna lite smulad chevreost också.

Källa: Gunilla

Dessa rödbetorna passar utmärkt till grillat.

LAXLASAGNE

 

200 g kall eller varmrökt lax

200 g färsk spenat (går även bra med frusen spenat)

1 gul lök

6-8 soltorkade tomater, blötlagda

1-2 vitlöksklyftor

2 dl matlagningsgrädde

1 fiskbuljongtärning

9 lasangeplattor

500 g keso

1 dl riven ost

Salt, peppar

 

Strimla löken, vitlök och tomater, fräs det med spenat och lax i en gryta. Tillsätt matlagningsgrädde och buljongtärning. Smaka av med salt och peppar. Red ev. av med såsredning.

Varva lasnageplattor med laxfyllning och keso i ugnsfast form, toppa med riven ost. Tillaga i ugn 225 gr ca 30 min.

 

Servera med sallad, tomater och gott bröd.

 

Lycka till!

 


 

 

 

 



 

MANGOSALLAD

 

1 dl sweet chilisås

1 tsk spiskummin

1 msk socker

1-2 msk äppelcidervinäger

1 dl matolja

1 tsk salt

 

Kör allt i matberedaren eller med stavmixer

 

Tillsätt:

1 pkt mangofrukter (tärnad i frysdisken)

½  gutatalope melon tärnad

½ galia melon tärnad

6-10 cm purjolök strimlad

 

Denna sallad passar utmärkt till grillat och att ha på buffé bord.

 

 Källa: Christina.