Smarriga desserter

Antal portioner 4-5 små koppar

Det behöver du
200 gr mörk choklad
2 ägg
2 dl vispgrädde
2 msk rårörsocker
½ tsk malen kardemumma
½ aplesin, pressad saft och rivet skal.
Jordgubbar

Chokladmousse

Hur man
Smält chokladen i vattenbad.
Separera äggulorna från vitor och rör ner gulorna och den vispade grädden i den smälta och avsvalnade chokladen.
Tillsätt socker.
Smaksätt med kardemumma, finrivet apelsinskal och någon sked av apelsinsaft.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i chokladsmeten.
Häll upp smeten i små kaffekoppar och servera med skivade jordgubbar.
Ställ kopparna svalt utan dekoration tills den ska serveras.

Antal portioner 8

Det behöver du

200 gr Toblerone

2 äggulor

2 äggvitor

3 dl vispgrädde

4 cookies

1dl vispgrädde

1 dl crème cheese

1 burk mango pure (barn mat)

1 ½ pkt frusen mango

2 gelantinblad

4 passionsfrukter

Toblerone mousse med mango och passionsfrukt

Hur man

Börja med att krossa cookiesen grovt och lägg dem i botten på 8 portionsglas.

Lägg gelantinbladen i blöt i rikligt med vatten ca 10 min.

Smält chokladen i vattenbad.

Tillsätt äggulorna en i taget under kraftig vispning.

Vispa äggvitor och grädden

Blanda försiktigt med chokladsmeten

Häll smeten i glasen.

Ställ in glasen i kylen, låt stelna.

Gröp ur passionsfrukten och lägg innanmätet i en sil att rinna av.

Mixa mangon med purén och saften från passionsfrukten.

Värm purén och blanda i gelantinbladen så att det löser sig.

Ta ut glasen och häll på purén ca ½ dl/glas

Ställ in i kylen igen.

Lägg en tesked av passionsfrukten i mitten på varje glas.

Vispa grädden och blanda den sedan med osten.

Spritsa grädden över och dekorera med en cykel eller pudra över choklad.

Ställ in i kylen tills den ska serveras.

Det går bra att göra dagen innan den ska serveras.

Lycka till!

 

Antal portioner 4-6 port.

Det behöver du

400 gr rabarber

1 lagom stor bukett spansk körvel(endast blad och stjälkar)

1dl socker

2 msk potatismjöl

pajdegen:

3dl vetemjöl special

30gr hackad vit choklad

1dl socker

1krm salt

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver eller vinsten(ekologiskt bakpulver )

160 gr smält smör

Spansk inspirerad rabarberpaj

Hur man

Skär rabarbern i bitar

Finhacka den spanska körveln

Lägg detta i en pajform

Strö över sockret

Pajdegen:
Blanda alla ingredienser i en skål utom smöret i en skål.

Häll över det smälta smöret och blanda till en jämn smet.

Klicka pajdegen över rabarberblandningen och sätt i ugnen.

Grädda ca 20 min.

Låt svalna något och servera med en klick vispad grädde

Antal portioner ca 12 st

Det behöver du
125 gr margarin
ca 3dl mjöl
3/4 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker

Vaniljfromage:
1 äggula
1/2 msk socker
1/2 msk potatismjöl
1 1/2 dl kaffegrädde
1 1/2 blad gelantin
1/2 msk vaniljsocker
1 1/2 dl vispgrädde

Chokladglasyr:
100 gr mörk blockchoklad
2 tsk olja

Knäckglasyr:
50 gr smör
3/4 dl sirap
1 påse mandelspån

Hattbakelser

Hur man
Blanda samman degen direkt på bakbordet.
Lägg in den i kylen ca en timme.
Smörj små veckade formar ex. samma som till mandelmusslor.
Kavla ut hälften av degen till runda kakor ca 7 cm.
Grädda i 175 gr ca 10 min.
Tryck ut resten av degen i dom smorda formarna och grädda dem i ca 10 min.
Låt svaln något innan de stjälps upp.
Gör vaniljkrämen:
Lägg gelantinbladen i blöt.
Blanda äggula, socker, potatismjöl och kaffegrädde i en tjockbottnad kastrull. Sjud under omrörning. Tillsätt de urkamade gelantinbladen.
Låt krämen kallna och tillsätt vaniljsocker och den vispade grädden.
Välj choklad eller knäckglasyr.
Till chokladglasyren: Smält chokladen och blanda i oljan. Pensla glasyren på de upp och nervända kakorna.
Knäckglasyr:
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och sjud ca 10 min tills glasyren är simmig.
Bred den över kakorna och sätt in demi ugnen på 250 gr och låt dem få fin färg. Låt dem kallna.
Släta ut små bullformar något.
Placera de släta kakorna ovanpå.
Fördela vaniljformagen i toppar på kakorna.
Lägg formkakorna ovanpå som en hatt.
Dessa kakor går bra att förbereda flera timmar i förväg.
Tips har man gått om mandelmusslor så går det bra att använda dom, då är det bara att göra bottnarna.

Antal portioner 10 pers

Det behöver du

Man kan skära ned i bitar och servera som efterrätt tillsammans med frukt ex, kivi, mango, melon bär mm eller som en tårta.

 

 

En sockerkaksbotten tillagad i en långpanna som delas på mitten.

 

200 gr mörk blockchoklad smältes över vattenbad och blandas med

4 dl yoghurt med choklad (skånemejeriers)

Bred ut smeten på den halva tårtbottnen.

Strö över hälften av 200 gr hackad Marabou choklad med smak av polkagris.

Lägg på nästa tårtbotten

200 gr vit blockchoklad smältes över vattenbad och blandas med

4 dl yoghurt med hallon (skånemejeriers)

Bred ut smeten över tårtbottnen.

Ställ tårtan i kylen minst 2 timmar.

Innan serveringen strö över resten av Marabou chokladen.

 

Yoghurtkaka/tårta

Hur man

Skär kakan i bitar och lägg upp på tallrik om det ska serveras som efterrätt och dekorera efter egen smak och fantasi.

Antal portioner 4

Det behöver du

 

2 dl matlagningsyoghurt

1 dl matlagningsgrädde 4%

75 gr vit choklad

Frukt och bär

 

Chokladyoghurt

Hur man

Hacka chokladen och lägg den i en skål

Koka upp grädden och slå den över chokladen och rör tills den är helt slät.

Låt den svalna något och blanda sedan försiktigt i yoghurten.

Häll upp i små skålar eller i gammeldags kaffekoppar.

Låt vila i kylen minst 2 timmar.

Fördela frukt och bär över chokladkrämen strax innan serveringen.

Dekorera gärna med lite citronmeliss.

Antal portioner 6 pers

Det behöver du

3 gelantinblad

6dl vaniljyoghurt 2%

1/2 dl florsocker

2tsk vaniljsocker

 

Passionsfruktsås:

4 passionsfrukter

1dl vatten

1dl socker

1dl passionsfruktspuré(eller annan barnmatspuré) Jag använder hela burken.

YOGHURTSPANNACOTTA MED PASSIONSFRUKTSÅS

Hur man

1.Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Låt svälla ca 5 min. Ta upp bladen. Smält gelantinet antingen i en kopp i en kastrull med sjudande vatten eller några sekunder i mikran.

2. Smaksätt yoghurten med flor och vaniljsocker och blanda ner det smälta gelantinet.

3. Häll upp i serveringsglas och ställ kallt i minst 4 timmar.

4. Gör såsen strax före serveringen. Dela passionsfrukterna, sila ifrån och spara kärnorna.

5. Koka upp socker och vatten och låt koka 4-5 minuter. Ställ åt sidan för att svalna något.

6. Rör i passinsfruktpurén och den avrunna passionsfruktssaften.

7. Garnera pannacottan med passionsfruktskärnorna och servera såsen till.

 

Källa: Hälsokokboken.