Gott med äpple

Antal portioner 10 personer

Det behöver du
150 gr grovriven mandelmassa
150 gr smält smör
300 gr skivade äpplen
1,5 dl grädde
1,5 krm bittermandelolja
0,5 tsk äkta vanilj
1 dl vetegroddar
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Äppelkaka med gottgott

Hur man
Smält smöret.
Tillsätt:
Vetemjöl blandat med bakpulver, vetegroddar och salt.
Tryck ut ca 3/4 i en pajform.
Lägg på de skivade äpplen
Rör ihop grädde, den rivna mandelmassan, bittermandel och vaniljsocker.
Klicka ut det i pajformen.
Till sist klicka ut resten av pajdegen över mandelröran.
Grädda i ca 200 gr i 30 min eller tills pajdegen har fått fin färg.
Denna paj behöver inte serveras med vaniljsås.

Antal portioner 10-15 bitar

Det behöver du

100 gr smör

2tsk hela kardemummakärnor.

1 tsk kanel

3 hg äpplen i klyftor

3 ägg

2½dl socker

3dl vetemjöl

1tsk bakpulver

Mjuk äpplekaka med kardemumma

Hur man

Smält smöret och låt den stötta kardemumman och kanelen få smälta med.

Tillsätt äpplen och låt det puttra en liten stund. Obs, äpplen ska ej bli mosiga.

Tag grytan från värmen och rör i äggen, sockret till en jämn smet.

Tillsätt mjöl och bakpulver.

Häll smeten i en smord och bröad form.

Grädda ca 30 min i 175 gr.

Serveras gärna ljummen med kall vaniljsås.

Antal portioner 1/12

Det behöver du
2 ägg
1 1/2dl socker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 hg smält smör
1 dl gräddmjölj
äppelskivor
kanel och socker.

Slottskaka/muffins

Hur man
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl med bakpulver.
Rör i mjölblandningen växelvis men smöret och gräddmjölken.
Häll i en välsmord form eller stora muffinsformar.
Doppa äppelskivorna i kanel och sockerblandningen, tryck ner dem i smeten.
Pudra ev över med lite pärlsocker.

Antal portioner ca 10 pers

Det behöver du

3 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

100 gr margarin

1 dl socker

1 ägg

Fyllning:

4-5 rårivna äpplen

Vaniljkräm

Garnering florsocker

Västergyllen äppelkaka

Hur man

Arbeta ihop degen

Tryck ut hälften i en pajform med löstagbar kant

Riv över äpplen, lägg över vaniljkrämen

Lägg över resten av pajdegen.

Grädda i 175 gr ca 30 min

Sikta över florsocker innan serveringen.

Antal portioner 6 port

Det behöver du
Detta är ett recept från prinsessornas kokbok.
125 gr sötmandel
100 gr smör
125 gr socker
saft och skal från en halv citron
2 gulor
3 vitor
äppelkompott av 6-8 fina äpplen.

Hannas franska äppelkaka

Hur man
Smöret(tvättas)och röres med sockret tills massan blir ljus och porös. Den skållade, malda mandeln samt den nätt avrivna citronskalet och saften tillsättes. Gulorna iröras, en i sänder, och sist nerskäres de till hårt skum slagna vitorna.
God väl avrunnen, kall äppelkompott lägges i en eldfast form, eller fat och smeten öses över.
Gräddas i medelvarm ugn, tills degen fått ljusgul färg.
Serveras varm eller kall med frädde eller iskall vaniljsås.
Amn: rätten kan förenklas  genom att mängden på sötmandel minskas, då 4-5 bittermandlar medtagas. Smöret kan utbytas mot färskt växtmargarin.
Lycka till.

Antal portioner 6 pers.

Det behöver du

Ugnstemp 200 gr

Ca 1 ½ liter skalade äpplen

Kanel

Smuldeg:

100 gr margarin

1 ½ dl socker

2 ½ dl vetemjöl special

40 gr grovhackad vit choklad

Äppelkaka med vit choklad

Hur man

Lägg äpplen i en form och sätt in i ugnen ca 20 min tills äpplen har mosat sig.

Ta ut formen och strö på kanel efter behag.

Gör smuldegen under tiden äpplen står i ugnen.

Smält margarin, blanda i socker och vetemjöl till en smulig massa.

Sätt tillbaks i ugnen efter 15 min och strö på chokladen.

Grädda ytterliggare 15 min eller tills den fått fin färg.

Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Antal portioner 10-15personer

Det behöver du

2dl neutral olja ex. rapsolja

3dl socker

4dl grovrivet äpple

2 ägg

3dl vetemjöl

1tsk bikarbonat

½ tsk salt

1 ½ dl hackade nötter(kan uteslutas)

Saft och skal av 1 citron

 

Garnering:

100 gr philadelphiaost

100 gr rumsvarmt smör

Skal av ½ citron

½ tsk vaniljsocker

50 gr florsocker

Cheesetoppad äpplekaka

Hur man

1.     Sätt på ugnen. 175gr,

2.     Vispa olja och socker väl, tills det blivit vitt. Blanda i äpple och ägg. Rör ihop det övriga torra ingredienserna och rör ner i smeten.

3.     Häll smeten i en välsmord och bröad springform.

4.     Grädda i ca 50 min.

5.     Låt kakan svalna.

6.     Vispa ingredienserna till toppningen, den ska bli fluffig i konsistensen.

7.     Bred toppningen på den avsvalnande kakan.

8.     Kakan går bra att frysa.

Källa: ?

Antal portioner 6 pers

Det behöver du

2dl vetemjöl

1dl havregryn eller havremjöl

1dl socker

¼ tsk salt

125 gr smält smör.

1-2 msk apelsinjuice

Botten på formen:

2msk apelsinmarmelad (det går utmärkt med annan marmelad också)

2msk honung

1krm nymalen kardemumma.

 

Skalade och klyftade äpplen

 

 

Äppelkaka med marmeladbotten

Hur man
Lägg äpplen över marmeladen.
Blanda ihop ingredienserna och lägg det över äpplen. 

 

Grädda ca 30 min eller tills den fått fin färg.

Ugnstemp: 200 gr.