Hej på er!

Har länge tänkt att försöka renskriva mormors handskrivna receptbok.....
Så på denna sida kommer jag att lägga in lite recept och andra nyttigheter och tips. Det är inte lätt att tyda alla gånger, men för säkerhets skull kommer jag nog att testa en del innan.
Där finns det recept på kakor, bröd, såpa, vin, krigsmör.... Ja mormor var med om både första och andra världskriget hon var nämligen född 1898.
En del kakrecept känner jag igen, det bjöds alltid på kakor när man kom dit(och kom man till middag så bjöds det på det också)
Så nu är det bara att sätta igång....
Jag tror att jag börjar med..

Krus och Sirapspinnar

Krus ca 40st

300 gr vetemjöl

200 gr smör

100 gr socker

Arbetas samman på bakbordet till en smidig deg.

Dela degen i två delar.

I den ena delen arbetas 1 msk vaniljsocker in och i nästa del 1 msk cacao.

Dela varje del i 2 delar och rulla ut dem till fingertjocka längder.

Lägg en mörk och en ljus bredvid varandra och ovanpå läggs en ljus på en mörk del. Det ska likna schackrutor. Tryck till dem och lägg in i kylen ca en timme,

Ta ut dem ur kylen och skiva längderna till ca ½ cm bitar, lägg på påt och grädda i 175 gr ca 14 min.

Sirapspinnar ca 60st

200 gr Smör

300 gr Vetemjöl

200 gr Socker

2 msk Sirap

1 msk Vaniljsocker

2 tsk Bikarbonat

Blanda samman alla ingredienserna på bakbordet till en smidig deg.

Dela degen i bitar och rulla ut dem till fingertjocka längder.

Lägg dem på smord plåt, inte allt för nära varandra.

Tryck inte till dem de flyter nämligen ut när de gräddas.

Sätt in och grädda ca 10-15 min i 175 gr.

Skär genast de färdiggräddade längderna till sneda kakor.

 

Burken med sirapspinnar har jag fått från min mormor som hon hade samma kakor i.

Krumm kakor

2 hg socker vispas med 2 hela ägg.
2 ½hg smör röres fluffigt och röres i.
blanda i:
en skvätt brännvin
2 msk grädde
6-7 hg vetemjöl blandat med 2 tsk hjorthornsalt.
Kava ut degen och sporra ut rektangulära bitar.
Smörj formarna och lägg på bitarna som penslas med uppsvispat ägg och strö på färgad strössel.
grädda dem ljusgula i medelvarm ugn.
Låt de svalna något innan de tas av fromarna.
av receptet blir det en stort burk kakor

Fin tekaka

150 gr smör

120 gr florsiktat socker

2 ägg

90 gr potatismjöl

Skalet av en halv citron eller 5 bittermandlar

40 gr vetemjöl

1 tsk jästpulver

(15gr smör och 2 skorpor till formen)

Smöret tvättas och röres vitt, socker och ägg vispas lika länge och blandas sedan med smöret, potatismjölet samt citronskalet eller mandeln iröres och sist jästpulvret blandat med vetemjölet.

Gräddas i tämligen varm ugn. (150-175)till kakan känns torr.

OBS grädda inte för länge, min blev väldigt torr men god ändå.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sockerkaka efter Helga

4 ägg

2 ½ kkp socker

8 msk kokande vatten i droppvis

2 ½ kkp vetemjöl

2 ½ tsk jästpulver

 

Vispa ägg och socker.

Blanda i vattnet under fortsatt vispning.

Rör försiktigt i mjölet blandat med bakpulvret.

Häll i 2 smorda och bröade formar.

Grädda i ca 175 gr ca 30 min eller tills det känns torrt med en sticka.

Finska kaffebröd

  200 gr smör

275 gr Malmö bästa patent mjöl? Det går bra med kungsörnens vetemjöl

2 msk strösocker

6 bittermandel

Till pensling

1 ägg

75 gr sötmandel

2 msk pärlsocker

Smöret tvättas och bittermandeln skållas och rives

Alla ingredienserna arbetas väl tillsammans på bakbordet till en smidig deg.

Av degen trillas fingertjocka längder som sedan skäres i lagom långa bitar.

Dessa penslas med uppvispad äggvita och beströs med mandel och pärlsocker.

Dessa gräddas guldbruna i god ugnsvärme..

 

Rulltårta och kokoskakor

Rulltårta

Till rulltårta ska man taga 3 ägg och en kkp socker och det ska vispas tills det är vitt och pösigt.

Också ska man taga 1 tsk jästpulver i en halv kkp vetemjöl. Jästpulvret ska blandas väl med vetemjölet.

När så degen blir i ordning så smörjes ett papper med smör.

Smeten beredes på. När så den blir bakad så bereder man sylt på så fort som möjligt och sen rullar ihop den.

Också ska man ha ett vitt sockrat papper i beredskap också och lägga rulltårtan på så fort den blir bakt.

 

 

Kokos kakor

3 ägg

200gr socker

200 gr kokosflingor

Vispa ägg och socker pösigt, blanda i kokosflingorna och blanda väl annars flyter äggvitan ut!

Klicka ut på plåt ganska glest, de flyter ut och blir ganska tunna.

Grädda i 200 gr ca 7-8 min.

Låt svalna lite på plåten innan de läggs på bakgaller.

Dessa kakor blir väldigt spröda och tunna.

Ess kakor och havrebollar

Ess kakor

213 gr smör röres vitt

130 gr socker

10 st malda bittermandlar

1 helt ägg och en äggula

3 ½ hg vetemjöl

Allt arbetas samman.

Tryck ut genom en sprits till ess eller kransar.

Gräddas ca 12 min i 175 gr varm ugn.

 

 

Havregrynsbollar

300 gr Gyllenhammars havregryn

300 gr smör

100 gr socker

1 knivsudd hjorthornssalt

8 msk vetemjöl

Allt blandas samman på bakbordet.

Gör små bullar och doppa i socker.

Grädda ca 15 min i 175 gr varm ugn,

Äpplekaka

  1 liter lösa syrliga äpplen

3 dl skorpmjöl

1 hg smör

1 hg riven riven och skållad mandel.

Vispad grädde

1 hg socker

Smöret röres vitt och blandas med skorpmjölet och mandeln.

Skiva äpplena tunt och täck botten på en smord form, strö över socker.

Strö över ett lager av smörblandningen.

Varva därefter äpplen och smörblandning.

 

Grädda i medelvarm ugn och servera med vispad grädde.

Hemmakokt såpa

2 kg aska

10 liter vatten

¼ kilo tvål

1 kilo tvättpulver

Beredning:

En stång diamanttvål, 2 pkt tvättpulver, vattnet och askan kokas i 15 min och får stå till påföljande dag, varefter den silas genom en grov handduk.

Tvålen skivas i tunna skivor och smältes tillsammans med pulvret i 10 min och sedan kokas med det andra.