Nu är det full rulle med inhandlande av julklappar, julmat mm.
Varför är dett alltid så? Först så tror man att det man är ute i god tid också plötsligt är det nästan jul. Fast pepparkakorna och lussebullarna är bakade, julskinkan är inköpt och granen står utanför och väntar på att bli insläppt. Nu ska jag se om det går att lägga in lite julrecept mm. Det är i alla fall julstämmning utomhus, undrar om det blir en vit jul?

Julgodis

Lättlagat julgodis

Polkagrisar

Vit choklad

Smält chokladen i vattenbad och häll upp den i knäckformar .

Toppa med krossade polkagrisar.

Låt svalna i kyl.

 

 

 

Heta Nötter

1-2 msk olja

2 dl nötter ev hackade

½ tsk chilipulver

1 tsk kardemumma

1 tsk kanel

1 tsk strösocker

Häll oljan i stekpannan, låt nötter, kryddor och socker fräsa några minuter.

Skaka pannan under tiden.

 

 

 

Knäck med dumlekola med smak av ingefära

 

1 påse dumlekola som halveras

50 gr hackad mandel

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

2 dl strösocker

Koka upp grädde, socker och sirap. Sänk till värmen och låt småkoka tills smeten är 122 gr

 

 Lakrits tryfflar finns här,   fast jag gjorde dem lite enklare, lade dem direkt i knäckformar med lite mjuk turkisk peppar i botten.

Vörtbröd med fikon.

1 påse torkade fikon,

2dl vatten

100 gr smör

2 tsk mald kryddnejlika

2 msk malda pomeransskal

4 tsk mald ingefära

2dl mörk sirap

1 flaska svagdricka

1 flaska lättöl

2 burkar kesella

1 ½ dl surdeg

4 dl grovt rågmjöl

12 dl rågsikt

Ca 1 ½ liter vetemjöl special

25 gr jäst

2 msk havssalt

 

Gör så här:

Lägg fikonen i en skål och häll på vattnet. Låt stå minst 15 min.

Smält smöret tillsammans med kryddorna och sirapen.

Tillsätt ölen, svagdrickan och fikonvattnet. OBS det ska inte värmas.

Häll alltsammans i en assistent.

Blanda i resten av ingredienserna utom saltet.

Låt maskinen gå ca 15 min.

Tillsätt saltet och låt gå 5 min till.

Degen skall inte vara för fast.

Låt jäsa ca 3 timmar.

Baka ut 4 limpor och lägg de på en braspanna och låt jäsa ca 1 timmer.

Ställ in i 200 gr varm ugn och grädda ca 40-60 min.

 

Julsenap

 

½ dl brunt senapsfrö

½ dl gult senapsfrö

2 dl varmt vatten

Läggs i blöt 8-10 timmar

1 ½ msk vinäger

1 msk socker eller honung

1 tsk salt

Kör 3-5 min tills massan är slät i matberedare.

Häll i 3 msk rapsolja i fin stråle.

Tillsätt 2 tsk dragon och blanda väl .

 

 

OBS!

Används en senapskula, kan man nog testa att göra så här:

Blanda senapsfröerna i en skål och häll i vattnet i lagom portioner under tiden som kulan hålls rullande. Lite ”mekigt” men det hör julen till.

Blanda i resten av ingredienserna enl. instruktioner.

Senapen håller i kyl minst en månad.

 

Lycka till

 

Detta recept hittade jag efter jul när jag letade efter ett annat recept

Dansk jul!

Nu är det snart jul och full rulle varför ska det vara så krångligt med alla förberedelser? Här kommer 2 goda sillsorter som jag fått recept av Linda. Enkla och snabba att göra(hade tänkt göra stekt sill i ättika också, handlade sillen och lämnade den till svärmor) Enklet!!!

I lördags smygstartade vi julfirandet hos Kerstin i Espergarde. Det var på håret att vi kom dit, riktigt julväder får man säga. Väl framme väntade en riktig god fläskestek med brun potatis, rödkål mm dansk julmat mumms…. Efter det var det julklappsutdelning, mest för att Kerstins barnabarn eftersom hon inte träffar dom i jul.

Har det nu snöat så mycket så är det skönt med lite avkoppling på skidor. Jag och Malin tog en tur igår och fick med solen på en bild.

 

2 snabba sillinläggningar

Sillröra 6 pers.

1 burk matjessill

2 hårdkokta ägg (hackas)

1dl majonnäs

2msk crème fraiche

1 hackad lök

1 pressad vitlöksklyfta

1msk tomatpuré

2tsk basilika

Cayennepeppar eller chilipeppar

 

Blanda ihop allt och lägg i en glasburk.

 

Äppelsill

1stor burk löksill

2st coxorange äpplen(tärnas oskalade)

1 liten hackad rödlök

2dl lätt crème fraiche

1dl majonnäs

1tsk svensk senap

Salt och peppar att smaka av med.

Mormor Ellens pepparkakor.

1 ½ dl vispgrädde lättvispad

175 gr smör (här duger det bara med riktig grädde och smör)

1 ½ dl ljus sirap

2 hg socker

½ msk ingefära

½ tsk kanel

½ tsk nejlikor

½ msk bikarbonat

 

Vetemjöl

 

Smör, socker sirap värms tillsammans med kryddorna.

Tillsätt detta till den vispade grädden.

Blanda i mjölet blandat med bikarbonaten.

Blanda inte i för mycket mjöl, degen ska stå och svälla i minst ett dygn.

Låt inte degen vara kvar i bunken utan häll upp den i låga skålar eller på några djupa tallrikar.

Grädda i 175 gr 5-10min

 

Lussebullar

Ca 40 st.

 

150gr margarin

5 dl mjölk

50gr jäst

1 gr saffran

125 gr kesella

1 ½ dl vit sirap

1 ägg

½ tsk salt

Ca 1,9l vetmjöl

 

Fyllning:

100gr margarin

1dl socker

2tsk kanel

2 tsk kardemumma, mald

50 gr hackad mandel

.

 

Blanda ihop degen och låt jäsa ca 40min.

Rör ihop fyllningen under tiden.

 

Dela degen i 40 bitar och rulla ut till varje bit till en bulle.

Gör ett hål i bullen med en tsk och tryck i 1 tsk av fyllningen.

Nyp ihop och låt jäsa ca 30min.

Pensla med uppvispat ägg.

Grädda i 250 gr ca 8 min eller tills dom har fått fin färg

Mandelmusslor

Detta recept på mandelmusslor är också kommit från mormor Ellen. Det blir många av en sats. Jag tog med mig en burk till mor och fyllde på "enkelt" .

Till en sats går det åt:
1/2 kilo smör
2 1/4 kkp socker
2 hg sötmandel(en gnutta bittemandel)
Vetemjöl till lagom konsistens.
Smöret smältes, sockret blandas i och röres vitt.
Därefter mald mandel och mjöl. Låt degen stå och svälla till nästa dag.
Nu är det bara att trycka "musslor" i mängder!
Ugnsvärme 150-200 gr
Lycka till!