Bilder från dag 4

Idag blev vi hämtade kl 06:00 och en ny ”Gucciväska”

Färden gick först mot Moholoholo som var ett rehabiliteringscentra för skadade och utstötta djur.

Inbäddat i en idyllisk miljö vid foten av Drakensbergen brant i Limpopo-provinsen Lowveld Sydafrika, har Moholoholo blivit en tillflyktsort för rehabilitering och vård av övergivna, skadade och förgiftade djur.

Djuren kommer från alla hörn av Sydafrika, och när de är friska så försöker lämna tillbaka dom där kom ifrån.   De var inte alla djur som kunde komma tillbaks. Det fanns bla. en örn som saknade en vinge, ett lejon som hade brutit benet och när hon kom tillbaks blev hon utstött och fick sin ena trampdyna avbiten, så den fick komma tillbaks igen.

Vi fick vara med när djuren blev matade och de som var riktigt modiga fick mata gamarna. Jag var inte så modig som en del av de andra.
Vi fick också information om att det finns olika sorters gamar.  
Jag tackar Jenny för denna information ang. gamarna (mitt minne kom inte ihåg allt) 
  


Lappetfaced Vulture - : Det största av alla gamar ( vingbredd upp till 2,5 meter ) , och mest kända med den rosa halsen . Den har den största och tjockaste näbben och öppnar djuret - eftersom de är de enda som kan tränga igenom tjocka huden .
Den äter sedan i nälvornar.

Under tiden cirkulerar andra gamar för att vänta på sin tur.

 Whitebacked

Vulture - Vitryggig gam : Medium storlek , äter kött .

Hood Vulture - Hooded gam : Den minsta av gamar och den med det minsta näbbar - som kommer i slutet och äta de andra inte kan nå , till exempel mellan revbenen .

När vi lämnade Moholoholo drog vi vidare och åt lunch och därefter blev det en båttur på Blyde River dam.
Blyde River Canyon är den världens tredje djupaste ravin men är den grönaste! Vi åkte båt och fick beskåda underverket nerifrån ”helt fantastiskt” och tänk det är nyårsafton. Vi fick absolut inte stoppa händerna i vattnet för där simmade krokodiler!

Nyårsafton firade vi så klart med mat, dans, skumpa med ett trevligt resesällskap! Det är inte varje nyårsafton man kan dansa barfota utomhus!!!! Det blev både svensk och afrikansk dans.