Matbröd

Antal portioner 40 st goda bullar

Det behöver du
5 dl havregryn+ 5 dl vatten blanda i en stor skål, låt stå och svälla minst en timme.

5 dl varmt vatten
2 tsk salt
50 gr jäst
4 ägg
1 dl rapsolja
2 dl pofiber
1 liter skrädmjöl
1 dl sesamfrö
1 dl linfrö
ca 1 liter vetemjöl eller tills lagom konsistens.


Frukostbullar

Hur man
Blanda i resten av ingredienserna och arbeta degen minst fem minuter.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Dela degen i två delar och rulla ut för att sedan dela den i 20 bitar.
Lägg dem på en plåt, jäs ca 20 min platta till dem med handen.
Sätt ugnen på 225 gr. Sätt in plåten när ugnen är varm.
Grädda dem ca 10 min


Antal portioner 2 bröd

Det behöver du

3 dl filmjölk 3%

2dl varmt vatten

2tsk salt

2msk svart sesamfrö

2tsk gurkmeja

2tsk bikarbonat

½dl rapsolja

3dl fint rågmjöl

Ca 10 dl Mjöl Manitoba cream(lila påse)

Matbröd utan jäsning

Hur man

Häll filmjölk och vatten i en skål.

Lös upp jästen i degvätskan

Blanda i allt utom mjölet och rör ihop detta.

Arbeta in mjölet till en lagom fast deg.

Gör två runda limpor.

Pensla med kallt kaffe och strö på flingsalt.

Ställ in det i kall ugn.

Sätt ugnen på 200 gr och grädda ca 45 min.

Under tiden brödet gräddas kan man kanske koka en soppa, det är ju inte helt fel J .

Lycka till

Antal portioner några

Det behöver du

½ dl solrosfrö

½ dl pumpafrö

½ dl sesamfrö

½ dl linfrö

 ½ dl rapsolja

1 dl majsmjöl

2 dl kokande vatten


Käckebröd

Hur man

Blanda fröna med rapsolja

Blanda i  majsmjöl.

Tillsätt  kokande vatten, rör ihop till en jämn smet.

  Bred ut smeten på ett bakplåtspapper.

Strö över flingsalt  

Bakas i ugn i 150 gr i en timme.

Bryt knäckebrödet i bitar. 

Antal portioner Många!

Det behöver du

Detta går åt till ett stort bröd eller 2 mindre, det går även bra att halvera satsen.

 

6 dl mjölk

50 gr jäst

Rivet skal från en jumboapelsin

4 stora ägg

4 msk mörk sirap

1kg pressad potatis.

1dl Råsocker

2 tsk salt

100 gr valnötter grovhackade

Vetemjöl tills degen blir lagom fast(nästan 2 kilo)

Brytbröd med pressad potatis

Hur man

Blanda ihop allt som en vanlig jäsdeg,

Baka ut till två bröd eller gör ett brytbröd av det hela.

Låt jäsa ca 40 min eller tills det håller jäsprovet.

 

Pensla med honung utrört i varmt kaffe plus en skvätt mjölk.

Strö över flingsalt och hela linfrön

Grädda ca 30 min i 200 gr.

Antal portioner ca 20 skivor

Det behöver du

Dag 1: fördeg

2½dl vatten

1dl solrosfrö

1 ¼ dl rågkross

Dag 2

50 gr jäst

1tsk salt

½dl ljus sirap

1dl äpplemos

1½msk olja

6 dl vetemjöl

Kiviks Äppelbröd

Hur man

Blanda ihop ingredienserna till fördegen och låt stå svalt till nästa dag.

Smula ner jästen i bunken med fördegen.

Tillsätt sedan resten av ingredienserna. Blanda ihop till en smidig men ganska lös deg.

Lägg degen i en smord och bröad form

Låt jäsa en och en halvtimme(går utmärkt att jäsa lite till).

Sätt ugnen på 220gr. Sänk värmen till 175gr när brödet sätts in i ugnen och stänk vatten på botten av ugnen.

Grädda i 30-40 minuter. Ställ ugnsluckan på glänt de sista 10 minuterna.

Källa: Kaféer på Österlen.

Antal portioner 25 skivor

Det behöver du

1liter yoghurt naturell

800 gr rågsikt

300 gr vetemjöl special

1dl solrosfrö

1dl krossat linfrö

1dl ljus sirap

2 tsk vinsten(går säkert bra med bakpulver också)

4 tsk bikarbonat

2 finrivna äpplen

Filmjölksbröd tager vad man haver

Hur man

1.      Börja med att smörja 2 avlånga formar

2.    Blanda alla torra ingredienser.

3.    Häll i yoghurten, sirapen och äpplen.

4.    Blanda väl.

5.    Fördela degen i formarna och ställ in dem direkt i ugnen.

6.    Grädda ca 1 timme

Ugn: 175 °

Det går som sagt utmärkt att blanda ihop lite av varje

Antal portioner ca 20 skivor

Det behöver du

Börja med en fördeg:

6dl Vatten ca 37gr

25gr Jäst

3dl Grahamsmjöl

8dl Vetemjöl special

Deg:

3-4tsk Salt

1dl Olivolja

1 äggvita

Ca 4dl Vetemjöl special

Itaienskt matbröd

Hur man

Smula jästen i en degbunke.

Slå över vattnet och rör tills jästen löst sig.

Tillsätt allt mjöl och arbeta ihop degen.

Låt jäsa 1 timme.

Tillsätt salt, olja, äggvita och resten av mjölet.

Arbeta degen ordentligt ca 5 min.

Ta upp degen och forma till 2 limpor

Låt jäsa 40 min.

Skåra ovansidan, pensla med vatten och strö på flingsalt.

Grädda brödet i 250gr ca 30 min.

Låt svalna ät och njut.

 

 

Antal portioner 30 tekakor

Det behöver du

1 ½ dl rågkross

3dl vatten

7dl kallt vatten

1 ½ pkt jäst

1dl rapsolja

1dl vit sirap

8 msk linfrö

2tsk salt

½ liter vetemjöl

Ca 18dl rågsikt

Tekakor med rågkross

Hur man

Börja med att koka upp råg krossen med 3dl vatten

låt puttra ca 5 min låt stå en stund för att svalna av något.

Häll på resten av vattnet

Kontrollera så att det inte blir för varmt.

Smula jästen slå på vattnet med råg krossen, lös upp jästen.

Blanda i resten av ingredienserna men spara lite av mjölet.

Arbeta i maskin ca 5 min.

Låt jäsa ca 45 min.

Dela degen i ca 30 bitar, trilla ut bullar och tryck till dem och nagga med en gaffel.

Lägg dem på plåt och låt jäsa ca 30 min.

Pensla med vatten och strö på flingsalt.

Grädda ca 10 min eller tills de fått fin färg.

Ugnstemp 250 gr.

Antal portioner ca 20 bitar

Det behöver du

Dag 1:

5dl vatten

5dl grovt rågmjöl

Koka upp vattnet och häll det över mjölet i en bunke.

Täck över och låt stå tills nästa dag.

Dag 2:

½ pkt jäst

4dl kallt vatten

1dl rågsurdeg

1msk flingsalt

1dl mörk sirap

2msk colloritsoja

1liter rågsikt

5dl vetemjöl special

5dl grahamsmjöl

Kavring special

Hur man
 

Smula ner jästen i en bunke.

Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst upp.

Blanda i resten av ingredienserna + det skållade mjölet men spara lite av mjölet och saltet. Kör ca 15 min på låg fart, tillsätt saltet och kör ytteliggare 5 min. Degen blir ganska så fast.

Låt jäsa ca 4 timmar.
Ta upp degen och forma 2 limpor, lägg på plåt och låt jäsa ytterliggare 1 timme.

Pensla med vatten och strö på flingsalt.
Grädda ca 50 min i 175 gr.