Fisk och skaldjursrecept

Antal portioner 4

Det behöver du

½pkt fryst spenat

Ca ½ tsk muskotnöt

1 tsk flytande margarin

400 gr fryst sej (det går säkert bra med annan fisk också)

1 pkt grädde 4%

2 klyftor vitlök, krossade

1 burk champinjoner

1 msk garam masala

3 skivade tomater

Riven parmesanost

Salt efter behag.

Detta var nog allt jag hade i, det doftade som nybakat J .

Sej med doft av pepparkaka

Hur man

Sätt ugnen på 225 gr

Lägg den frysta spenaten i en form, pudra över salt, muskotnöt och margarin.

Sätt in i ugnen medan det andra förbereds.

Blanda ihop grädden med vitlök, garam masala och salt.

Skiva tomaterna

Dela den tinade fisken i bitar.

Ta ut formen ur ugnen

Lägg fisken ovanpå spenaten, därefter svamp, tomater och gräddblandningen.

Strö över osten och ställ in formen i ugnen igen ca 30 min.

Servera med pressad potatis.

 

Antal portioner 2-3 pers

Det behöver du

Det såg lite snålt ut med endast två torskryggsfiléer så varför inte testa en kombination med kalkonskinka. Det smakade gott, men allt är gott när man är hungrig.

2 torskryggsfiléer

2 hg rökt kalkon skinka

1 burk Creme fraiche

Salt peppar

250 gr färska champinjoner

1 tsk sambal oelek

1 msk hummerfond

Fågel och fisk

Hur man

Dela torskfiléerna och lägg dem i en ugnssäker form.

Fräs champinjonerna i smör eller rapsolja, salta och peppra och lägg dem över fisken.

Finhacka skinkan och lägg i formen.

Blanda fraiche, hummerfond och sambal oelek och klicka det överst.

Grädda i 200 gr ca 20-25 minuter eller tills fisken är genomkokt. Servera med pressad potatis och gröna ärter.

Antal portioner 2-3 pers

Det behöver du

5 st filé av spätta

3 dl vatten

2 dl fraiche

1 buljongtärning

2 vitlöksklyftor

1 pkt saffran

1msk vetemjöl

Salt, peppar

2 tsk flytande smör/rapsolja

1 burk kräftstjärtar

Spätta i saffransås

Hur man

Smält smöret och bryn vitlöken lätt.

Smula ner buljongtärningen och häll på vattnet, koka upp.

Tillsätt fraiche, saffran och vetemjöl låt koka i ca 5 minuter.

Salta spättfiléerna och rulla ihop dem och lägg ner dem i grytan.

Låt småputtra tills fisken är klar.

Till sist blandas kräftstjärtarna i låt de bli varma.

Servera med potatis och ex. rivna morötter.

Här serverades det med potatiskaka.

Antal portioner 3-4

Det behöver du

4 bitar färsk laxfile eller en hel bit som delas i bitar.

1 pkt fetaost

1dl Cremefraiche

1dl Mellangrädde
Basilika

Salt och peppar

Tomater

Skivad lök som har fått dra i lite olivolja och medelhavssalt en stund(kan uteslutas)

Fetaostfylld laxfilé

Hur man

Riv fetaosten och blanda med grädde och creme fraiche och kryddor.
Lägg laxen i en ugnsäker form
Lägg fetaostblandingen över.
Dela tomaterna och lägg de och löken över ostblandningen
Ugns temp 225 gr ca 20-25 min.

Serveras med ris eller pressad potatis och en sallad

Antal portioner 10 pers på buffébordet

Det behöver du

200gr kavring

75 gr smält smör

 

Fyllning:

4 gelatin blad

1 burk matjessill, ca 200gr

1 gul lök

3dl gräddfil

1 burk kesella 250 gr eller lätt crème fraiche

½ tsk svartpeppar

Ca 1 msk matjessill spad

ev. salt

Garnering:

Hackad gräslök.

Sillatårta

Hur man

Finhacka brödet eller kör det i matberedaren.

Smält smöret och blanda med brödsmulorna.

Platta ut smulorna i en form med löstagbar kant, 24 cm

Lägg gelatinbladen i kallt vatten 10 min

Ta upp sillen och finhacka den. Finhacka löken.

Blanda sill och lök med gräddfilen och kesella. Smaksätt med svartpeppar, salt och sillspad.

Krama ur gelatinbladen och smält dem i kastrull på svag värme och rör ner lösningen i smeten och sedan i formen.

Ställ tårtan att stelna i kylen 2-3 timmar.

Flytta över den på ett fat och strö över ett lager hackad gräslök över ytan inför serveringen.

 

Det går bra att göra tårtan dagen innan den ska serveras